Deze Diageo stokerij komt met een twaalf jaar oude rye whiskey

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 16 april 2024 om 8:00
bulleit 12 yo rye whiskey
Het Amerikaanse whiskeymerk Bulleit heeft een bekende expressie opnieuw uitgebracht: de Bulleit 12 Year Old Rye. De whiskey is voor even terug als gelimiteerde expressie.
De stokerij van Diageo heeft vijf jaar lang geen editie van de twaalf jaar oude whiskey uitgebracht. De expressie verscheen voor het eerst in 2019, maar verdween daarna weer van de radar.
Andrew, MacKay, meesterblender bij Bulleit, vertelt dat de expressie trouw blijft aan de rogge whiskeys die het merk eerder uitgebracht heeft. Zo gebruikt de Bulleit 12 Year Old Rye dezelfde mashbill als het vlaggenschip van het merk.
‘Het kruidige karakter van de rogge schijnt door de leeftijd van de whiskeys en is in balans met de rijpe, verhoogde en goed afgeronde smaken die afkomstig zijn van met de hand geselecteerde vaten.’

Wat is de Bulleit Rye 12 Year Old whiskey?

De gelimiteerde Bulleit Rye 12 Year Old whiskey bestaat niet alleen maar uit vloeistoffen die 12 jaar oud zijn. De oudste vloeistof in de drank is maar liefst 17 jaar oud. De expressie is gestookt met 95 procent rogge, 5 procent gerstemout en is uiteindelijk gebotteld op 92 proof, oftewel 46 procent alcohol by volume (ABV).
De tasting notes van de whiskey bestaan onder andere uit tonen van fruit, vanille, tonen van eikenhout en florale tonen in de neus. De whiskey is zoet en wat kruidig van smaak door de gebruikte rogge.
Bulleit heeft de Rye 12 Year Old whiskey jammer genoeg niet wereldwijd uitgebracht. De expressie is in de Verenigde Staten te koop in flessen van 750 milliliter. Een fles kost 55 dollar, oftewel 51 euro. Of de whiskey van de Amerikaanse distilleerderij op een later moment nog naar Nederland komt, is nog niet bekend. Tot die tijd zullen we het met de 10 jaar oude whiskey moeten doen.
Foto: Bulleit
Wist je dat er een bijzondere Nederlandse whisky aan komt die deels gerijpt is in Bulleit vaten? Hier vind je meer informatie over deze speciale whisky.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties