In Australië is een proces begonnen tegen de Nant Distillery. De oud-eigenaar van de stokerij wordt aangeklaagd vanwege fraude met een vatenprogramma. Er zou voor een flink bedrag geïnvesteerd zijn in whiskyvaten die uiteindelijk helemaal geen drank bleken te bevatten.
In Australië begon in 2016 een vatenprogramma op te vallen van de Nant Distillery. De distilleerderij had allerlei investeerders aangetrokken die een vat met whisky gekocht hadden, maar het leek erop dat er iets geks aan de hand was.
Dat vermoeden werd sterker toen Australian Whisky Holding de distilleerderij wilde kopen. Die verkoop kreeg ineens een vreemde wending. Nant Distillery zou compleet met de grond, apparatuur en vaten gekocht worden, maar dat liep anders. Australian Whisky Holding besloot uiteindelijk namelijk alleen het land te kopen.
Twee dagen nadat de grond verkocht was werd duidelijk waarom AWH de rest niet had gekocht. De vaten die de stokerij aanbood waren namelijk zo goed als leeg of maar voor een klein deel gevuld met spirit. Een ander deel van de vaten zou aangelengd zijn met water waardoor het (in Australië) minimale alcoholpercentage onder de 63 procent alcohol by volume (ABV) lag.
De ruim 700 investeerders hadden hun geld bijna letterlijk in lucht gestoken. De politie is een onderzoek gestart naar de vermoedelijke fraude, terwijl de investeerders een deal met AWH sloten. De Australian Whisky Holding kocht daarna toch de Nant distilleerderij die tot op heden nog whisky stookt.
De voormalige eigenaar van de Nant Distillery is inmiddels aangeklaagd bij een rechtbank in Hobart. Daar moet hij zich verantwoorden voor 736 fraudegevallen. De schade voor 56 van de slachtoffers is in elk geval flink met een totaalbedrag van 580.000 Australische dollar.
Toen deze beschuldigingen voor het eerst naar buiten kwamen, ontkende de eigenaar alles. Hij beschuldigde Australian Whisky Holding ervan hem bang te willen maken. Wat de uiteindelijke schadeclaim tegen hem wordt, is nog niet bekend. Het proces gaat in mei verder.