Deze Nederlandse distilleerderij gaat aan de slag met rode wijnvaten

Nieuws
donderdag, 11 juli 2024 om 8:00
twentse ketels squaremountains vaten 1
In Twente gebeuren veel dingen op het gebied van Nederlandse whisky. Voor een compleet nieuwe whisky heeft Maarten jan Leppink, de eigenaar en oprichter van Stokerij Twentse Ketels, onlangs een reis gemaakt. De stoker is naar de Ahr, het rode wijngebied van Duitsland, gereden.
Daar wordt de Spätburgunder, een blauw druivenras, verbouwd dat compact is met een dunne schil. De druif leent zich goed voor het maken van een rode wijn die wijnliefhebbers ongetwijfeld kennen: Pinot Noir.

Op zoek naar Franse rode wijnvaten

Leppink was er niet voor de wijn, maar bezocht het gebied met een andere missie. Hij was namelijk op zoek naar nieuwe vaten. Daarvoor is hij op bezoek gegaan bij wijnhuis Deutzerhof in Mayschoss. Dit is iets wat al langer gepland stond, maar er niet van kwam door een overstroming in het gebied.
Deutzerhof staat bekend om bekroonde wijnen van onder andere de Spätburgunder druiven. De wijnen hebben gerust in Franse eikenhouten vaten van 225 liter die gemaakt zijn door kuiperijen uit de Franse Bourgogne streek.

Nieuwe Squaremountains whisky uit Spätburgunder vaten

Leppink is met succes teruggekeerd in zijn stokerij. Een aantal van deze Franse rodewijn vaten wordt nu namelijk gebruikt om nieuwe Squaremountains whisky van Stokerij Twentse Ketels te laten rijpen.
Naar verwachting is de nieuwe Squaremountains whisky uit deze vaten eind 2027 of begin 2028 klaar voor de botteling. De bedoeling is dat deze vaten voor een mooie aanvulling zorgen. De drank heeft namelijk delicate fruit- en kruidentonen en de spirit van Leppink heeft een zeer zacht en rond smaakprofiel.
Wat de precieze smaak van de Squaremountains whisky uit deze vaten wordt, is nog even afwachten. Tot die tijd kunnen liefhebbers van Nederlandse whisky alvast aan de slag met de tweede batch van Squaremountains whisky. Deze verkoopt als warme broodjes.
Foto's: Stokerij Twentse Ketels
Mede mogelijk gemaakt door Stokerij Twentse Ketels.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties