Deze oude Glenfiddich komt binnenkort exclusief naar Berrry Bros & Rudd

Nieuws
zondag, 15 oktober 2023 om 9:00
glenfiddich 1973
Glenfiddich staat op het punt om een nieuwe whisky uit te brengen in de Archive Collection. Het gaat om de Glenfiddich 1973, een 49 jaar oude dram. De expressie komt tijdelijk exclusief naar Berry Bros & Rudd in Londen, maar wordt daarna breder gelanceerd.
De nieuwe Glenfiddich heeft ruim 49 jaar gerijpt in een refill vat van Amerikaans eikenhout. Daarna is de single malt whisky gebotteld op 41,8 procent alcohol by volume (ABV). Het is niet de eerste whisky in de Archive Collection, maar wel de oudste. Er zijn al expressies uit 1987 en 1984 uitgebracht die, net als de nieuwe whisky, allebei in een groene fles gebotteld zijn.
Brian Kinsman, maltmaster bij Glenfiddich, noemt de whiskycollectie een overbrugging van de kloof tussen de Glenfiddich spirits en de geschiedenis van het merk. Dit soort expressies laten volgens hem een ‘onherhaalbaar karakter’ zien.

Wat is de Glenfiddich 1973 whisky?

De etiketten van de Glenfiddich 1973 flessen zijn voorzien van onder andere de vatnummers en het nummer van de fles. Het betreft namelijk een limited edition uitgave waarvan slechts 83 flessen te koop zijn. Waar de 1987 expressie exclusief was voor de Glenfiddich Distillery Boutique en de 1984 fles exclusief in China en Taiwan uitkwam, geldt voor deze nieuwe dram dat deze alleen in het Verenigd Koninkrijk te koop is.
Over de tasting notes van de Glenfiddich 1973 Archive Collection expressie meldt de website dat de geur doet denken aan 'de geur van Franse boenwas in een oude snoepwinkel'. Verder biedt de whisky tonen van bijenwas, citroensorbet, kamperfoelie en zoete vruchten.
Eerst zal de whisky bij de winkel van Berry Bros & Rudd aangeboden worden. Over die winkel schreven we eerder al een artikel, waarbij we in de rijke geschiedenis van het merk duiken. Hierna zal de Glenfiddich 1973 in geselecteerde winkels verschijnen. De prijskaart bedraagt 35.000 pond (omgerekend iets meer dan 40.000 euro).
Foto: Glenfiddich

POPULAIR NIEUWS