Deze tasting van independent bottler zet 'raw casks' van whisky centraal

Nieuws
zondag, 15 september 2024 om 8:00
blackadder
Ben je op zoek naar een whisky die volledig natuurlijk is? Dan zijn de whisky’s van de onafhankelijke bottelaar Blackadder wat voor jou. Het is een klein familiebedrijf, gerund door Robin Tucek, dochter Hannah en zoon Michael. In november komt er een mooie tasting aan.
Schrijf vrijdagavond 15 november alvast in je agenda, want dan staat er een tasting op het programma van Blackadder. En dat belooft volgens Robin Tucek, de oprichter van het bedrijf, een hele mooie te worden.
Hij is jaren geleden, in de jaren 80, compleet weggeblazen door whisky waarbij enkel WOW uit zijn mond kwam toen hij een whisky rechtstreeks uit een vat proefde én precies die wow-reactie moet er straks gaan komen in Den Haag.

Mooie verhalen en humor

Hoewel hij nog niet weet wat voor moois er geproefd gaat worden, belooft hij dat het een mooie avond gaat worden. Zo laat hij in reactie met Whisky Monkeys het volgende weten:
‘Onze proeverij omvat een korte geschiedenis van het bedrijf en onze ethos, plus hoe we graag werken en hoe we streven naar whisky die we graag bottelen. Hoewel we onze producten serieus nemen, brengen we graag een element van humor in onze proeverijen. Het leven is te kort om te serieus te zijn!’

De geschiedenis van Blackadder

Tucek is al 35 jaar werkzaam in de branche. Hij werkte in de jaren 80 als journalist voor Drinks International. ‘In die tijd lag de nadruk enorm op wijnen en was whisky niet zo populair, zeker lang niet zo populair als tegenwoordig,’ legt hij uit. Toch groeide zijn waardering voor whisky gaandeweg.
Hij legt uit dat toen hij een bezoek bracht bij Glen Grant dat het pas echt goed raak was. Daar kreeg hij namelijk een whisky te proeven uit een vat, waaraan hij een klein beetje water uit een beek aan toevoegde en omver werd geblazen. Zijn reactie: ‘WOW... Wat is dit voor whisky?!’
‘De manager zei dat het niets bijzonders was, gewoon de standaard 10 years die rechtstreeks uit het vat was getapt,’ zegt Tucek. Maar hij was zó onder de indruk dat toen het idee van Raw Cask is geboren.
In 1995 was Blackadder een feit en tot op heden staan de raw casks nog altijd centraal staan. ‘We concentreren ons op wat we doen en bottelen geen grote hoeveelheden, zodat er een beperkt aanbod van Blackadder-producten op de markt is.’
Dit zal verder ook besproken worden tijdens de proeverij in Den Haag. Deze tasting kan los geboekt worden en daarvoor is géén ticket vereist voor International Whisky Festival.

Waar zijn tickets te koop?

De proeverij wordt dus gegeven op vrijdagavond 15 november van half 7 tot en met kwart over 7 en kost slechts 25 euro. Dit is een van de laagste bedragen van alle tastings, dus zeker het proberen waard!
Mede mogelijk gemaakt door International Whisky Festival. Nix18.

POPULAIR NIEUWS