Deze whiskey distilleerderij heeft een gezonde obsessie met smaak

Nieuws
zaterdag, 14 september 2024 om 7:00
westland 2
Ja, je leest het goed: geen geturfde whiskey, maar een gedurfde whiskey. Voor whiskey geeks staat er iets bijzonders te wachten op 15 november. Want dan vindt er een whiskeyproeverij plaats van het Amerikaanse merk Westland. En dat is net even wat anders dan je normaal gewend bent.
Misschien heb je nog nooit gehoord van Westland. Het is een whiskeymerk uit de Verenigde Staten. We spreken met Ana Hinz, Business Development Manager bij Westland. Deze whiskeys zijn bedoeld voor een brede doelgroep. Westland whiskeys kunnen puur gedronken worden, in een cocktail verwerkt worden, maar een proeverij in Den Haag belooft ook iets interessants te doen voor whiskey geeks.

Elke slok whiskey moet mensen vervoeren

Waarom? Omdat bij Westland net weer even andere dingen gebeuren dan bij andere distilleerderijen. De distilleerderij is namelijk geobsedeerd door smaak:
‘We willen dat de klant bij elke slok wordt meegevoerd naar de Pacific Northwest van de Verenigde Staten. We verkennen het terroir door middel van ruwe ingrediënten, zoals het gebruik van geroosterde moutsoorten voor biscuit-, koffie- en chocoladetonen, en verschillende gerstsoorten in onze Colere-releases om hun smakenpalet van grasachtig tot fruitig te verkennen,' legt Hinz uit.

Proeverij tijdens International Whisky Festival

Tijdens International Whisky Festival in Den Haag is er een mooie tasting op vrijdagavond 15 november.
Dit zijn de whiskeys die dan geproefd worden:
  • Westland Flagship
  • Westland Colere 2
  • Westland Colere 3
  • Westland Solum
  • Westland Garryana

Het grootste aandeel Garryana-eik

Met name die laatste is een pareltje voor geeks. ‘De smaak is heel uniek door de vaten die worden gebruikt voor de rijping. Quercus garryana is onze inheemse eikensoort die alleen in deze regio groeit. Het geeft kruidige en hartige tonen aan de whiskey met een vleugje tannine voor de structuur,’ aldus Hinz.
Ze legt uit dat elke Garryana editie anders is en bij deze whiskey het grootste aandeel Garryana-eik gebruikt is dan daarvoor.
‘Het wordt ook ondersteund door het gebruik van lokale rode wijnvaten om tonen van braam en zwarte bes te geven. Het is een grote en gedurfde whiskey die goed in balans is door zorgvuldig blenden.’

Verschillende soorten whiskeys om te proeven

In de whiskey tasting worden er verschillende soorten whiskeys geproefd om te laten zien dat alles anders is. De distilleerderij maakt bijvoorbeeld gebruik van Belgische Saison-gist in plaats van een distilleergist om citrus, rood fruit en kruidnagelnoten naar voren te brengen.
Ook wordt er bijvoorbeeld lokale turf gebruikt in de Solum releases ‘die heel anders smaken dan Schotse peated whiskey door de verschillende vegetatie in het moeras,’ legt Hinz uit.
Nieuwsgierig geworden?
Mede mogelijk gemaakt door International Whisky Festival. Nix18.

POPULAIR NIEUWS