Amsterdam is een nieuw festival rijker, want in januari is het tijd voor
WhiskyFest. We spreken met Sophie Wapenaar, de organisator van het festival. Bij haar zijn whisky's en bijbehorende goede verhalen met de paplepel ingegoten door vaderlief Wouter Wapenaar.
Wat is jouw link met whisky?
Het simpele antwoord hierop is: mijn vader. Hij zit al onwijs lang in de whisky wereld en zolang als ik mij kan herinneren speelt whisky een rol in mijn leven. Allereerst natuurlijk als “het drankje” waar mijn vader veel over weet en graag over vertelt, maar naarmate ik ouder word, begint de interesse in de drank te groeien.
Ieder jaar, tijdens een reis door Schotland, gingen we even naar één of twee distilleerderijen. Hier werd papa altijd heel hartelijk ontvangen. Als klein meisje vond ik dit natuurlijk superinteressant. Ik rook mee met de whisky’s die geproefd werden, al vond ik de smaak nog iets te heftig.
Toen ik eenmaal echt “mocht” proeven, werd de interesse alleen maar groter. Daarnaast organiseert hij al bijna 25 jaar het
International Whisky Festival in Den Haag.
Ik begon daar met werken in de garderobe, waarna ik alle plekjes wel gezien heb. Inmiddels ben in sinds ongeveer vijf jaar heel actief betrokken bij de organisatie van het hele evenement. Naast whisky heb ik namelijk nog een hobby en dat is organiseren.
Wat is je mooiste whisky herinnering?
Poeh, dit vind ik een onwijs lastige vraag. Ik heb echt veel whisky herinneringen en er komen er eigenlijk meteen twee in mij op, die aan elkaar gelinkt zijn. In oktober 2022 ben ik samen met mijn ouders en mijn vriend Nick naar Schotland gegaan; een “educational trip” noemde wij het. We zouden ongeveer 14 distilleerderijen aandoen in vijf dagen, een druk schema dus.
Ikzelf was zwanger en mocht dus niet drinken, maar daardoor ging ik weer even terug naar mijn kind-zijn; alleen ruiken en luisteren naar de verhalen van de mensen achter de whisky. Deze hele trip was een grote whisky-herinnering, maar met name het bezoek aan de Glen Scotia Distillery in Campbeltown is mij bijgebleven.
We kregen een geweldig onthaal van Iain McAlister, die leuke herinneringen ophaalde met mijn vader. Daarna kregen we een tour en een waanzinnige warehouse tasting. Ik heb de sample-flesjes nog in huis voor de bijzondere avonden. Het enthousiasme en de prachtige setting maakte het geweldig. Die herinnering in combinatie met de ontmoeting met Jim McEwan de avond ervoor maakte die 24 uur heel bijzonder.
Hoe groot is de rol van whisky en alles wat daarmee samenvalt in het dagelijkse leven?
Momenteel heel groot. Het is altijd wel een onderdeel van mijn leven geweest. Het festival in Den Haag bestaat immers nu bijna 25 jaar en is hét weekend waar we als gezin altijd naartoe leefde. De afgelopen jaren is whisky een steeds grotere rol gaan spelen. De betrokkenheid bij de organisatie van het festival in Den Haag is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid en groeit nog steeds.
Nu met de komst van mijn eigen WhiskyFest in Amsterdam is het cirkeltje rond. De volledige focus ligt nu op deze evenementen en in de toekomst zal ik ook het festival in
Gent grotendeels gaan organiseren.
Hoe spannend is het om je eigen eerste festival op te zetten?
Eerlijk? Super spannend!! Ik speel al lang met deze gedachte en nu het werkelijkheid wordt is het natuurlijk heel erg gaaf! Ik ben trots dat ik de stap heb durven zetten, maar ik vind het natuurlijk ook ongelooflijk spannend. Het lijkt soms simpel, maar er komt ongelooflijk veel kijken bij dit soort evenementen. Daarnaast ben ik natuurlijk gedeeltelijk afhankelijk van anderen, wat het ook nog uitdagender maakt.
Wat kunnen mensen straks verwachten van je festival?
Mensen kunnen een goed georganiseerd festival verwachten met een prachtige ambiance. Er zullen ongeveer 20 standhouders aanwezig zijn, dus de variëteit in aanbod is groot. Je kunt dus de hele avond genieten van het gouden goed, maar ook even lekker ontspannen in de ruim opgezette bar, waarbij je prachtig zicht hebt op het evenement. Door de ligging van deze locatie midden in Amsterdam leent het zich perfect voor een avondje of dagje uit.
Hoe ben je bij de locatie van de manege terecht gekomen?
Doordat het idee voor een eigen festival al een tijd speelt ben ik al langer aan het rondkijken naar een geschikte locatie. Uiteindelijk heeft mijn vriend deze locatie gevonden. Het contact met de eigenaren verloopt super fijn en toen wij binnen een dag even konden gaan kijken werden wij heel leuk ontvangen.
Het blijkt ook een “familiebedrijf”, waar we zowel de dochter als haar moeder hebben ontmoet. Dat schepte meteen een band. Daarnaast had ik bij binnenkomst moeite om mijn mond dicht te houden. Ik was echt overweldigd door de ambiance die dit pand te bieden heeft.
Kun je iets vertellen over de festival botteling?
Duncan Taylor is van oorsprong een Schots familiebedrijf dat al 80 jaar onafhankelijke bottelingen op de markt brengt. Door hun goede reputatie hebben zij toegang tot goede vaten bij verschillende distilleerderijen.
Ik heb gekozen voor een Bunnahabhain omdat deze goed past in de wintertijd. Daarnaast is het grootste deel van Bunnahabhain whisky’s non-peated, ondanks dat de distilleerderij zich op Islay bevindt. Zo’n twee maanden per jaar produceren zij peated whisky’s.
Een groot gedeelte daarvan wordt verkocht als Single Malt van het eigen merk Bunnahabhain en enkele vaten worden verkocht aan bottelaars. Daarvan is één Quarter Cask voor mijn festival gereserveerd. Het zal een Single Cask zijn, dus een oplage van ongeveer 80-100 flessen! Dat is dus echt een unieke fles!
De Bunnahabhain Peated is zacht, maar toch met de typische Islay peat smaak en reuk.
Er zijn jaarlijks ontzettend veel festivals in Nederland en België. Hoe lastig is het om daar je eigen stempel op te drukken?
Het is niet makkelijk, maar we gaan het zeker proberen. Wel kan ik garanderen door mijn ervaring met de organisatie van de het International Whisky Festival in Den Haag dat alles goed zal zijn, van organisatie tot aan kwaliteit.
Ook zijn er twee mooie ingerichte kamers waar bijzondere masterclasses mogelijk worden gegeven. De invulling hiervan zullen wij zo spoedig mogelijk op
de website bekend maken.
Verder is er een schitterende bar waar we hapjes zullen aanbieden en natuurlijk een Horse's Neck cocktail.
De ambiance van de Hollandsche Manege voegt zeker iets toe aan het evenement.
Je vader is keeper of the quaich. Wat zijn jouw whisky ambities op de lange termijn?
Goede vraag! Ik heb de afgelopen maanden veel tijd gehad om hierover na te denken, maar ik blijf dit lastig vinden. Uiteraard hoop ik van mijn hobby écht mijn werk te kunnen maken op de lange termijn. Daarnaast zou ik het heel leuk vinden om bijvoorbeeld laagdrempelige tastings te geven voor niet-whisky drinkers, om hen zo kennis te laten maken met dit mooie product.
Uiteindelijk lijkt het mij leuk als we ook meer vrouwen kunnen aantrekken naar onze evenementen, zodat het publiek steeds breder wordt. Hoe ik dit wil gaan doen, weet ik nog niet. Eerst maar eens een start maken met mijn eigen evenement, dan zien we later wel verder.