Dit is de oudste whisky ter wereld met een leeftijd van 84 jaar oud

Nieuws
woensdag, 04 september 2024 om 7:00
the macallan time space
The Macallan heeft ter ere van haar 200ste jubileum een tweetal unieke releases in één gedaan. Het gaat om de The Macallan Time: Space Collection met daarin een 5 jaar oude whisky en de oudste whisky van de wereld met een leeftijd van 84 jaar oud.

Een release om te koesteren

Kirsteen Campbell, meester whiskymaker van The Macallan, vertelt dat haar rol de unieke mogelijkheid biedt om 'door de tijd te kunnen reizen' door middel van de whiskyvaten. Enerzijds kan ze whisky's in vaten wegleggen voor de toekomstige generatie en anderzijds ziet ze de whisky's van haar voorgangers die nu uit de vaten komen, zoals de oudste The Macallan ter wereld die nu gebotteld is.
'Om whisky te ruiken, proeven en selecteren die meer dan acht decennia geleden werd gemaakt, is een uitzonderlijk zeldzame gelegenheid in het leven van een whiskymaker en een die ik zal koesteren.'

The Macallan Time: Space is een twee-in-één release

De eerste release van The Macallan is de Time: Space uiting. In de uiting brengt The Macallan het verleden en het heden samen met twee uiteenlopende expressies die in 'één karaf zitten'.
Hieronder zetten we beide whisky's op een rij:
The Macallan Vintage 1940 - 84 Years Old
In de buitenste fles zit de oudste The Macallan whisky van de wereld. De whisky is gestookt in 1940 en heeft vervolgens in twee verschillende sherry seasoned vaten gerijpt: een first fill Amerikaans eikenhouten vat en een second fill Europees eikenhouten vat.
Door deze lange rijping heeft de whisky een natuurlijke amberkleur gekregen. De whisky is gebotteld op 43,4 procent alcohol by volume (ABV). Hieronder vind je de tasting notes van de whisky:
  • Neus: Gember bedekt met pure chocolade, zoete dadels en leer gecombineerd met antiek eikenhout en delicate hints van aromatische turf en gemalen koffie.
  • Smaak: Gegrilde ananas en gebakken perziken leiden naar gekonfijte gember, hints van anijs, bramenjam en zoete houtrook. Rijke, harsachtige tonen blijven in de mond hangen, samen met gekarameliseerde suiker.
  • Afdronk: Een extreem lange afdronk met tonen van pure chocolade en geroosterd eikenhout.
The Macallan Vintage 2018 - 5 Years Old
De binnenste fles van de karaf bevat een jonge whisky. Deze is 5 jaar oud en is de eerste expressie uit de nieuwe distilleerderij in 2018. Deze whisky is gebotteld op 54,9 procent ABV met de volgende tasting notes:
  • Neus: Levendige tonen van verse groene appel en rijpe peer leiden naar rijke toffee, honing, custard en zachte eikenkruiden.
  • Smaak: Gouden rozijnen en gebakken appels ontwikkelen zich tot boterachtig gebak bestrooid met poedersuiker. Hints van citroen en limoen volgen, samen met vanillezandkoekjes.
  • Afdronk: Een medium afdronk, romig, met zoet eikenhout.

The Macallan Time: Space Mastery

De andere release van de Speyside distilleerderij bevat één unieke single malt whisky die gericht is op hout en natuur. De Time: Space Mastery whisky is geïnspireerd door de vroegere whiskymakers en bevat whisky uit verschillende vaten.
Het team achter de whisky heeft de vaten met de hand geselecteerd op complexiteit rondom vatrijping, invloed van eikenhout, vatgrootte en het karakter van de distilleerderij. De whisky bestaat daarmee onder meer uit spirit uit Europese eiken sherry seasoned vaten, Amerikaanse sherry seasoned vaten, bourbonvaten en refill vaten.
De whisky heeft de onderstaande tasting notes:
  • Neus: weelderige Medjool-dadels, zoete gebakken vijgen en rijke melkchocolade, vergezeld van delicate hints van honing en tropisch karakter, die doen denken aan gedroogde mango en rijpe papaja. Gevangen door complex, zoet eikenhout.
  • Smaak: Een gedurfde zoetheid van lang in sherry gedrenkt gedroogd fruit, sinaasappelmarmelade en honingraat. Er ontwikkelen zich zachte, kruidige tonen van gember en kaneel.
  • Afdronk: Pieken van gekarameliseerde ananas en romige vanille blijven hangen met een harmonieuze balans van subtiele pure chocolade en koffie.

Een speciale koffer

De Time: Space Mastery whisky is verpakt in een cirkelvormige karaf die voor de cirkel van het leven staat. Die zit op zijn beurt in een speciaal ontworpen rode koffer die 200 doornen bevat, een voor elk jaar uit de geschiedenis van de distilleerderij.
Een tweede betekenis van de doornen is hoe de natuur de kwetsbaren beschermt. De doornen of punten zijn gemaakt door middel van origami technieken. Verder heeft de koffer heeft een felle rode kleur, wat een verwijzing is naar de oorsprong van het merk.
Over de rode kleur wordt beweerd dat dit staat voor hoe de natuur bewaakt wat het meest kostbaar en kwetsbaar is.
De ingewikkelde details zijn gemaakt met technieken uit de origami kunst.

Waar is de The Macallan Time: Space Collection te koop?

De nieuwe The Macallan expressies komen helaas niet zomaar bij elke slijterij in de schappen terecht. De Time: Space release wordt op aanvraag via The Macallan verkocht. De prijs van deze whisky is ook op aanvraag beschikbaar.
De Time: Space Mastery expressie zal wel in geselecteerde winkels terecht komen. Welke winkels dat precies zullen zijn, is onbekend. Verder wordt de expressie verkocht via de The Macallan Society Ballot. Wat de prijs van deze expressies precies is, is niet bekendgemaakt.
Whiskyglazen Twinset - Glencairn Crystal Scotland Image
Whiskyglazen Twinset - Glencairn Crystal Scotland
EUR13.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS