Engelse distilleerderij doet Frankrijk aan met nieuwe single malt whisky

Nieuws
dinsdag, 30 april 2024 om 7:00
cotswolds distillery pineau de charentes single malt whisky
De Engelse Cotswolds Distillery komt met een nieuwe single malt whisky. Het gaat om de vijfde expressie in de Hearts and Crafts- whiskyreeks. De nieuwe jaarlijkse limited edition van de distilleerderij heeft een knipoog naar Frankrijk.
De Engelse whisky heeft namelijk gerijpt in Pineau de Charentes-vaten. De vaten van de Franse aperitiefwijn komen vanuit een klein perceel, waarin alleen Franse eikenhouten ex-rodewijnvaten te vinden waren. Deze zijn uiteindelijk met de Franse sterkedrank op smaak gebracht, voordat ze klaar waren voor de spirit van de whisky.
De spirit is gestookt van 100 procent lokale mout die van een traditionele moutvloer komt. Wat betreft het gist zijn er twee soorten gebruikt: Anchog en Fermentis gist. Deze hebben voor een goede fruitige smaak gezorgd, terwijl er ook genoeg alcohol geproduceerd is tijdens het stoken. De whisky kon hierdoor op een hoger alcoholpercentage van maar liefst 55,7 procent gebotteld worden.

Wat is de Cotswolds Distillery Hearts and Crafts Pineau de Charentes whisky?

Cotswold Distillery vertelt dat de zoete tonen van de goudkleurige drank voor een gebalanceerd geheel hebben gezorgd. De Franse tannines hebben daarnaast zomerbessen, amandelen en bakkruiden aan het smaakprofiel toegevoegd.
De tasting notes volgens Cotswolds distillery zijn als volgt:
Neus: Rijk en zoet met aroma's van onder andere vers steenfruit.
Smaak: Smaken van zomerbessen, amandelen, houtachtige specerijen en een vleugje specerijen.
Afdronk: Lang met tonen van pruimen, peper en verwarmende kruiden.
De whisky is in een beperkte oplage van 1500 stuks uitgebracht, waarbij de koker en de fles van een nummer voorzien zijn. Elke koker is van een ontwerp van textielontwerper William Morris voorzien. Op de koker is een patroon van bloemen te zien, dat ook op een speciaal halslabel bij de fles is toegevoegd.
Hoewel er 1500 flessen uitgebracht zijn, zijn er bij de distilleerderij minder dan 250 flessen beschikbaar op het moment van schrijven. De adviesverkoopprijs van een fles is 119,95 euro exclusief verzendkosten.
Foto: Cotswolds Distillery

POPULAIR NIEUWS