Daftmill 2011 Summer Batch Release Whisky Review

Reviews
donderdag, 04 april 2024 om 16:00
daftmill 2011 summer batch release whiskymonkeyscom
Sommige distilleerderijen stoken honderdduizenden liters whisky per jaar en andere stokerijen brengen slechts enkele releases per jaar uit. De Daftmill Distillery is zo’n distilleerderij. De Lowlands stokerij blikt vast vooruit met een whisky die lekker fris belooft te zijn. De ochtendstond heeft goud in de mond, maar hoe zit dat met een goudkleurige Lowlands whisky uit een bourbonvat? Je komt erachter in deze Daftmill 2011 Summer Batch Release Review.

Levenswater uit een boerderij in Fife

Net boven Pitlair in de Schotse Lowlands wordt sinds 2005 whisky gestookt. De broers Francis en Ian Cuthbert hebben daar namelijk een deel van de Daftmill boerderij omgebouwd tot een distilleerderij.
Het Schotse levenswater wordt niet het hele jaar door gestookt en ook niet in enorme volumes, maar geheel in harmonie met het boerderijleven. Waar er in de lente en de herfst vooral op het land gewerkt wordt, zijn de zomer- en de wintermaanden deels ingeruimd voor het stoken van whisky. Daftmill Distillery zorgt er bij het maken van het distillers beer voor dat dit zo zuiver mogelijk uit de mash tun komt. Dit zorgt ervoor dat de eigenschappen van het graan goed waarneembaar zijn zodra de whisky uit de twee koperen pot stills van de stokerij komt.
De whisky wordt na het distilleren in het warenhuis opgeslagen, waar de new make spirit rustig kan rijpen totdat het tijd is voor een nieuwe release. Afgezien van enkele single cask releases is dit beperkt tot een zomer en een winterrelease. Voor die laatste expressie is afgelopen winter een ex-bourbonvat uit 2010 gebruikt, waarin spirit gerijpt heeft. Nu is het tijd voor de zomerrelease van 2024. Dit jaar hebben de Cuthbert broers gekozen voor whisky van 12 jaar oud, afkomstig uit verschillende ex-bourbonvaten.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Daftmill Distillery
Soort whisky Single Malt
Kleur Goud
Geur Een overvloed aan vanille-essence met gekruide custard, gevolgd door honingachtige bijenwas, perziken, abrikozenjam en hartigere tonen.
Smaak Gebalanceerd met kruidig eikenhout, fruitige tonen, gekarameliseerde bruine suiker, cocktailbitters, praline en banaan.
Afdronk Houtkruiden met kaneel, nootmuskaat en gedroogde gember.
Leeftijd 12 jaar oud
Alcoholpercentage 46 procent
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Ongeveer 150 euro

Van het land naar je glas in kaart gebracht

De Daftmill 2011 Summer Release wordt geleverd in de fles die de stokerij altijd voor haar releases gebruikt. Het label op de fles is op het eerste oog een strak geheel dat lekker overzichtelijk is. Geen poespas of franje, maar rechttoe, rechtaan de informatie over de whisky tegen een witte achtergrond. Het is eens wat anders dan alle kleurrijke plaatjes in de whiskykast.
Maar vergis je niet. Het is alles behalve een eenvoudig label. Sterker nog, het is een ware bron van informatie over de expressie in de fles. Naast onder andere de naam van de stokerij, het alcoholpercentage en de naam van de whisky, is de complete geschiedenis van de whisky vermeld op de fles.
Voor de Summer Batch Release 2011 whisky heeft Daftmill Distillery een vat gekozen dat al sinds 2011 en ligt te rijpen. Zoals gebruikelijk meldt de distilleerderij exact waarmee en wanneer de spirit gemaakt is. In dit geval is er Publican graan van veld 43ac gebruikt dat op 28 en 29 augustus 2009 geoogst is (hetzelfde graan dat er voor de winterrelease van afgelopen jaar gebruikt is).
Daarna is het gedroogd en uiteindelijk gemout in de zomer van 2010 om uiteindelijk tot de spirit voor deze release gestookt te worden. Daftmill heeft voor de rijping van de whisky gekozen voor 27 first fill bourbonvaten, afkomstig uit Clermont Springs Distillery in Kentucky. Deze is in 2023 gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV).

Laat die zomer maar komen!

De Daftmill 2011 Summer Batch Release whisky is een expressie die 12 jaar in first fill ex-bourbonvaten gezeten heeft. Het zorgt ervoor dat je zoete en bloemige tonen verwacht in de neus. Dit is dan ook wat de gelimiteerde whisky brengt, maar er is een diepere laag te ontdekken waardoor de whisky interessant is voor doorgewinterde whiskyliefhebbers. De manier van stoken en de zuivere spirit die aan de wieg van deze whisky staan geven genoeg ruimte om bij elke slok weer over de Lowlands drank te discussiëren en dat begint al bij de neus.
Je neusvleugels worden in eerste instantie gekriebeld door lichte en frisse tonen van citrus, vanille en bloemige aroma’s. Daarna komt een laag bij die doet denken aan boomgaardfruit zoals rijpe, groene appels en Spaanse mandarijnen.
De zomerse dram geeft in eerste instantie een wat romig en zacht mondgevoel, maar dit trekt redelijk snel weg. De whisky is niet zo zoet op de tong als hij zich in de neus voorstelt, maar komt met een lichte prikkel aan en gaat vervolgens over in tonen van appelcider en ander boomgaardfruit.
Terwijl de drank in je mond danst komen er tonen van gember, wat zout en onderliggende toon van mout en wat lichte kruiden zoals nootmuskaat voorbij. De afdronk van de whisky is middellang, waarbij alle tonen een voor een afscheid nemen en je mond wat droog achterlaten. Aan het einde voelt de Daftmill zelfs een beetje als een droge witte wijn.
daftmill 2011 summer batch release whiskymonkeyscom
Van deze Daftmill 2011 Summer Batch Release zijn 6550 flessen gebotteld, waarvan er slechts 200 naar ons land komen

Conclusie Daftmill 2011 Summer Batch Release Whisky Review

De zomer kan niet vroeg genoeg beginnen. Daftmill Distillery heeft een Lowlands single malt whisky uitgebracht die dat nog maar eens benadrukt. De whisky is fris, fruitig en bloemig, maar overdrijft het nergens. Als je leest dat de expressie alleen in een ex-bourbonvaten gerijpt heeft en op 46 procent de fles in gegaan is, verwacht je niet dat er zoveel diepgang in deze farm-to-bottle whisky zit. Het is een toegankelijke vloeistof die geschikt is voor beginnende whiskydrinkers, maar hij leent zich ook om er goed voor te gaan zitten en over de whisky en het proces erachter te filosoferen.
+ Ontzettend verleidelijk in de neus
+ Fris en fruitig, maar niet té zomers
+ Toegankelijk maar toch met diepgang
- Niet zo zoet als hij in de neus doet vermoeden
Mede mogelijk gemaakt door Craft Spirits Company.

POPULAIR NIEUWS