Geproefd: Whiskycocktail in Law & Order in Amsterdam

Nieuws
zondag, 30 juni 2024 om 8:00
jack daniels cocktail
Onlangs proefden Whisky Monkeys Theo en Rox een whiskycocktail bij Law & Order in Amsterdam als onderdeel van een Jack Daniel's evenement. Dat deed ons besluiten om een nieuw artikel te starten op de website: Drankje Doen. Hoe vinden wij deze cocktail?

Hoe is de bar?

Theo: Law and Order is een relatief kleine bar, met een gemoedelijke sfeer. Hoewel het op het eerste oog voelt als een soort bruine kroeg, merk je al snel dat dit alles behalve een normale kroeg is. In elke hoek is wel wat te zien, van de vele schilderijen en spiegels die een 'persoonlijke touch' hebben gekregen tot aan de talloze flessen die om het beeld van Vrouwe Justitia staan bij de bar. Tel daarbij het vrolijke en behulpzame personeel op en je hebt een recept voor een leuke avond.
Rox: De bar is veel kleiner dan ik had verwacht en ook donkerder. Maar het oogt daardoor juist erg knus. De aankleding op de muren vind ik leuk, zoals het schilderijtje met de tekst ‘bar without bullshit.’ Ik houd ervan.

Hoe vind je de naam van de cocktail?

Theo: De cocktail die we bestelden is de Almost Hollywood Nr 3. Het is een naam die je verbeelding aanspreekt. Want welke cocktail kun je nou bijna met de filmhoofdstad van de wereld vergelijken?
Rox: Ik vind de naam van de whisky niet zoveel zeggend eigenlijk: Almost Hollywood Nr.3. Sowieso nummer 3, waarvan? En Almost klinkt voor mij als net niet. Dus eigenlijk heb ik aan de hand van enkel de naam niet hele hoge verwachtingen.

Welke whisky zit er in deze cocktail?

Theo: In de basis van deze cocktail zit Gentleman Jack, een toegankelijke Tennessee whiskey die kruidige tonen van specerijen en zoete tonen van vanille en fruit heeft. Hier komen zoete vermouth en passievrucht bij, om vervolgens goed gemixt te worden. Het geheel wordt afgemaakt met een laagje champagne-schuim voor een beetje glamour.
Rox: In deze cocktail zit Gentleman Jack, Passion, Vermouth en champagne foam. Ik geloof niet dat ik eerder Gentleman Jack in een cocktail gehad heb, dus dat vind ik wel leuk. Het schijnt de enige whiskey ter wereld te zijn die dubbel wordt gefilterd door houtskool.

Hoe vind je het drankje gepresenteerd worden?

Theo: De whiskycocktail wordt in een glas op een hoge voet gepresenteerd. Alleen al daardoor voelt het drankje luxe aan. Door de oranje-gele kleur van de cocktail en het mooi gedraaide laagje champagneschuim erop loopt het water je in de mond nog voordat je het glas aan je lippen zet.
Rox: Alleen al de voorbereiding ziet er enorm fancy uit. Er wordt druk geshaket en het is een hele opgave om de champagne foam als laag op de cocktail te doen. Er wordt zelfs een brandertje of weet ik veel wat bijgehaald! Daarmee valt de naam nu al in het niet en ben ik meteen reuze nieuwsgierig geworden.

Wat is je eerste indruk? 

Theo: De cocktail ziet er niet alleen erg leuk uit, maar smaakt ook verrukkelijk. In eerste instantie maak je kennis met de tonen van champagne. Daarna komen er zoete tonen van fruit en een vleugje specerijen voorbij. Het is een mix om van te blijven smullen.
Rox: Wauw. Dat is het enige woord wat ik kan uitkramen, behalve misschien wauw wauw. Ik ben niet mega fan van whiskycocktails. Ik probeer het wel vaak, maar op een whisky sour na heb ik nog niet iets geproefd waardoor ik ben weggeblazen en dat ben ik nu wel. De vermouth maakt deze whiskycocktail duidelijk zoet en dat schuimlaagje van de champagne is echt fantastisch. Ik krijg de ervaring alsof ik een dessert met slagroom aan het eten ben!

Waar doet dit drankje je aan denken? 

Theo: Het uiterlijk van de cocktail doet niet alleen maar aan luxe denken. De kleurstelling in het glas doet ook denken aan een bekend sinaasappel ijsje: de Split. Alleen krijg je deze niet op een stokje, althans als je de voet van het glas niet meerekent.
Rox: Zoals ik zeg, het deed me meteen denken aan een toetje. Als ik het zou kunnen pairen met iets, zou ik zeggen een leuke tv-serie. Het eerste wat nu in me opkomt: het nieuwe seizoen van Grey’s Anatomy, want waarom niet? Ik weet dat in seizoen 19 in meerdere afleveringen er even kort gesproken werd over bourbon en whiskey. Dat is de gemiddelde kijker waarschijnlijk ontgaan, maar mij zeker niet.

Hoe vind je de prijs-kwaliteitverhouding? 

Theo: De cocktail staat bij Law and Order op de kaart voor 16 euro. Dat is een gemiddelde prijs voor een cocktail tegenwoordig. Daarmee krijg je een cocktail waar tijd en liefde ingestoken is. Het is dan ook absoluut waar voor je geld.
Rox: Ik weet eigenlijk niet wat normaal is tegenwoordig en dan bedoel ik in tijden van inflatie waarin de prijsverhogingen de laatste paar jaar in rap tempo elkaar opgevolgd hebben. Een paar jaar geleden zou ik zijn geschrokken van 16 euro, dat heb ik nu helemaal niet. En als je dan ziet wat je krijgt, dan biedt het een geweldige ervaring.

Verdict

Theo: De Almost Hollywood Nr.3 cocktail van Law and Order in Amsterdam is een cocktail die met recht een derde deel gekregen heeft, in tegenstelling tot sommige films. De cocktail is aantrekkelijk voor het oog en smaak vervolgens ook nog eens heerlijk. Het enige nadeel is dat de smaak van de cocktail ervoor zorgt dat het glas zo in no-time leeg gedronken is.
Cijfer: 8,5
Rox: Een tien. Ja, echt waar. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n lekkere whiskycocktail gedronken. Niet normaal. De vermouth maakt het zoet en de champagnelaag is een feestje. Ik baal ervan dat ik dit drankje zo lekker vond, want nu wil ik het nog een keer…
Cijfer: 10.
Dank voor het gratis drankje Law & Order.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties