Deze 10 whisky's uit Schotland worden wereldwijd het meest verkocht

Best of
zondag, 30 juni 2024 om 7:00
ballantines artists edition
Whisky is niet meer het drankje van oude mannen met sigaren in hun luie chesterfield. Het is weer hip en mensen van alle leeftijden genieten van verschillende blends, mooie single malts en er worden zelfs whiskycocktails gedronken. Wat zijn de populairste whisky’s van het afgelopen jaar? Dit zijn de 10 best verkopende Schotse whisky’s van 2023.
Whisky is sinds een aantal jaar weer in opkomst. In 2023 werd er op alle continenten, met uitzondering van Antarctica, whisky gestookt. De bakermat van single malt is volgens velen Schotland. Whisky is cultureel erfgoed en niet los te zien van het ruige land.
De drank is door de jaren heen onderhevig geweest aan flinke veranderingen en technologische ontwikkelingen. Whisky kan tegenwoordig op zoveel verschillende manieren gemaakt en geblend worden, wat resulteert in een gigantische variatie aan smaken. Verschillende vaten om te finishen, blended malts en experimentele graansoorten zijn aan de orde van de dag. Voor elke genieter van de Schotse godendrank zit er wel iets lekkers bij.

Wat is de top 10 van best verkopende Schotse whisky’s van 2023?

Er zijn prachtige single malt whisky’s op de markt. Toch wordt blended Scotch wereldwijd het meest verkocht. De grote vraag in de whisky-industrie is: wat drinken de mensen dan graag?
We beperken ons vandaag alleen tot Schotland om te zien welke flessen er het vaakst over de toonbank zijn gegaan. Hieronder de top 10 best verkochte Schotse whisky’s van 2023:

10. Label 5

Een bekend merk van blended Scotch is Label 5. Deze soepele en evenwichtige blend is een aantrekkelijke optie voor de portemonnee. De blend is spotgoedkoop en een goede optie om bijvoorbeeld in een whiskycocktail te doen. De samenstelling is geheim, maar het is zeer aannemelijk dat een deel van de gebruikte single malt in de blend afkomstig is van Glen Moray.

9. J&B

J&B staat voor Justerini & Brooks. Giacomo Justerini was een Italiaanse distillateur en Alfred Brooks een Britse drankenhandelaar. Hun gezamenlijke kennis van whisky betekende het succes van de bekende blend. De lichte en toegankelijke smaak van J&B komt voort uit zachte graanwhisky en een variatie aan Speyside malt whisky.

8. William Peel

In Nederland is William Peel niet zo bekend. Deze blended Scotch is vooral in Frankrijk groot. Het geheim achter het succes is wederom de lage prijs en de consistente kwaliteit van de drank. William Peel blended Scotch is zowel puur als in cocktails geliefd.

7. Black & White

De terriër is een beroemd hondje geworden door de Scallywag etiketten van Douglas Laing. Ook op de labels van Black & White blended Scotch whisky prijken de hondjes. Zoals de naam al zegt is het ene hondje wit en is de andere terriër zwart van kleur. Het is een whisky uit de stal van Diageo die meerdere distilleerderijen in het portfolio heeft om in de blend te kunnen verwerken.

6. Dewar’s

Dit merk is in 1846 opgericht door John Dewar senior. De eeuwenoude ervaring van deze drankenfamilie is onderdeel van het succes van het merk. Dewar’s White label staat al jaren goed bekend en is smaakvol om zowel puur te drinken als te verwerken in een cocktail. De single malts van Dewar’s vinden net zo goed aftrek bij het publiek dat meer uit kan en wil geven voor een flesje Schotse whisky.

5. William Lawson’s

William Lawson’s neemt de vijfde plek in deze lijst in. Het merk wordt over de hele wereld goed verkocht en is zelfs gemixt met cola in een blikje te verkrijgen. Het succes van dit merk zit hem in de wereldwijde beschikbaarheid, betaalbaarheid en de fijne whisky’s die in de blend gaan afkomstig uit de Miltonduff, Macduff en Aultmore distilleerderijen.

4. Grant’s

Ook de blends van Grant’s vinden gretig aftrek bij liefhebbers over de hele wereld. De familie Grant timmert al sinds 1887 aan de weg. Met een variatie aan premium blends en single malt whisky is er genoeg keuze. Bovendien zijn de instap whisky's van het merk zeer goed te betalen.

3. Chivas Regal

We stormen de top drie binnen met een zeer bekend merk: Chivas Regal. Dit Schotse merk bestaat al sinds 1801 toen de gebroeders Chivas hun eerste kruidenierswinkel oprichtten in Aberdeen. Chivas Regal is te vinden in verschillende jaargangen en zelfs met bijzondere finishes. Heb jij bijvoorbeeld al eens de Chivas Regal XV met een cognac finish geproefd?

2. Ballantine’s

Plek twee is voor het Schotse merk Ballantine’s. Met een verkoop van 8,2 miljoen flessen in 2023 is het een zeer grote speler op de markt van blended Scotch. Dat betaalbare whisky goed verkoopt komt in deze top tien steeds weer terug, maar is alleen dit het geheim van Ballantine’s? Dat is het niet, het is ook het relatief grote aandeel aan rokerige whisky’s die in de blend verdwijnen en de constante kwaliteit die zich sinds 1827 bewijst.

1. Johnnie Walker

De meest verkochte whisky van het jaar 2023 is Johnnie Walker. De grote variatie aan whisky’s is een begrip door alle generaties heen. De kenmerkende kleuren van Johnnie Walker Red label, black label, green label, gold label en blue label springen in het oog en bieden een passende drank voor elke portemonnee. In elk hotel en in elk restaurant staan er wel een of meerdere flessen van dit merk achter de bar.
Waar Johnnie Walker Red Label en Black Label iconisch zijn als blends voor de beginnende drinker, is een fles Blue label alleen weggelegd voor de mensen met een groter budget.
Het vlaggenschip van eigenaar Diageo doet het al jaren goed en zal nog jaren een begrip blijven. Zeg nu zelf, ken jij een whiskydrinker die nog nooit een glas Johnnie Walker heeft genuttigd?
Malt whisky wetenswaardigheden Image
Malt whisky wetenswaardigheden
EUR19.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS