Jack Daniel’s Bonded Rye is een feit: veel verrassender whiskey dan je denkt

Events
dinsdag, 18 juni 2024 om 16:00
jack daniels bonded rye
Een kind mag weliswaar verbonden zijn geweest met de navelstreng van een moeder. Er is niets zo uniek als de band tussen een vader en zoon. Jack Daniel’s besloot Vaderdag te gebruiken als hét moment om de nieuwe whiskey uit de Bonded reeks te lanceren: Bonded Rye.
Geef maar toe: er is een vooroordeel aanwezig als je leest over Jack Daniel’s. Hoewel je de naam kent, die wereldwijd net zo bekend is als bijvoorbeeld Nike, denk je misschien al snel dat Jack Daniel’s niet interessant is.

Weg met vooroordelen

Want is Jack Daniel’s niet simpelweg dat ene drankje in die vierkante fles, met die typische letters die mensen gebruiken om te zuipen?
Is dat niet het drankje waarmee veel mensen voor het eerst kennismaken met whiskey, wat gebruikt wordt door cocktails en als opwarmertje voor een mooie avond, alsook geromantiseerd wordt door artiesten?
Ja, maar het is net als die band tussen jou en je vader: er is véél meer gelaagdheid en er is simpelweg more than meets the eye.

Jack Daniel’s Bonded reeks

Want wist jij dat Jack Daniel’s een reeks whiskeys op de markt heeft gebracht onder de naam Bonded en dat dit whiskeys zijn die afwijken van de standaard expressie? Dit zijn whiskeys met meer diepgang in het smaakprofiel. In Amsterdam werd op Vaderdag, het sluitstuk van een mooie drieluik onthuld in Law & Order.
‘Jack Daniel’s Bonded Rye kwam eigenlijk op 1 juni uit. Maar toen we die datum zagen, dachten we: dan moeten we wachten tot Vaderdag,’ vertelt Lisa van Schaaik, senior brand manager van Jack Daniel’s ons vrolijk.
In Law & Order, een bar in het centrum van Amsterdam, is niet veel plek, waardoor de locatie al snel knus aanvoelt. Anderhalf uur lang is het dé plek waar media en influencers mogen deelnemen aan een Jack Daniel’s tasting met hapjes van Daalder. De meeste mensen hebben hun vader of een ander belangrijk persoon meegenomen.

Bottled-in-Bond-Act

De bar is voor een paar uur omgetoverd tot een ‘Jack Daniel’s bar’. Host van de middag is: Jan Dirk Huijser van Reenen. Hij mag uitleg geven bij het evenement. Zo vertelt hij over de liefde van Frank Sinatra voor Jack Daniel’s, maar vooral de regels van de Bonded Reeks. Het gaat om vier eisen van de Bottled-in-Bond-Act uit 1897.
  • Whiskey moet afkomstig zijn uit één distilleerderij
  • De drank moet afkomstig zijn uit één distilleerseizoen
  • De drank moet op minimaal 50 procent ABV gebotteld zijn
  • De whiskey moet minimaal 4 jaar hebben gerijpt

Welke tasting staat ons te wachten?

Op tafel staan bij iedereen drie glaasjes. Het is de Jack Daniel’s Bonded Serie:
  • Jack Daniel’s Bonded
  • Jack Daniel’s Rye
  • Jack Daniel’s Triple Mash

Een stevige slok

Daarbij valt één ding op en dat is dat er overal pipetjes op tafel staan. Nu is dat gebruikelijk om aan te bieden, maar al snel wordt duidelijk dat het ook echt verstandig is. Vandaag hebben we namelijk te maken met stevige jongens, alle drams hebben namelijk een alcoholpercentage van 50 procent. Een sterke slok dus voor menig kind én vader in Law & Order.
Proost, tijd om te beginnen!
jack daniels law order

Jack Daniel’s Bonded

De eerste whiskey is Jack Daniel’s Bonded. Deze wordt geserveerd met een tomatentartaar. Dat is tenminste voor ondergetekende die geen vlees eet. De neus wordt meteen al gekieteld met geuren van karamel, uiteraard eiken en wat kruidigheid.
In de mond is het alsof je te maken hebt met luxe snoepgoed, waarbij tonen van bruin suiker en fruit eruit springen. Een lichte rook komt aan het einde door en met de tomatentartaar is de whiskey een heerlijke combinatie. Wie nu nog durft te beweren dat Jack Daniel’s geen lekkere whiskey heeft, zou zich een klein beetje mogen schamen.

Jack Daniel’s Bonded Rye

Daarna is het tijd voor de tweede dram: de Jack Daniel’s Bonded Rye. Een roggewhisky is simpelweg wat anders dan de whisky's die gemiddelde drinker consumeert. Doordat rogge veelvuldig aanwezig is, krijgt een whiskey simpelweg een hele andere smaak. Ga maar na: als jij brood eet, heb je verschillende soorten en smaken. Om het nog concreter te maken: roggebrood smaakt heel anders dan wit brood.
Heb je nog nooit een roggewhisky geproefd, dan kunnen we alleen herinneren aan een bekend spreekwoord en dat is dat verandering van spijs doet eten of moeten we zeggen drinken? De Bonded Rye ruikt anders, minder zoet als de dram van net. Er is een bepaalde kruidigheid die de neusvleugels inkruipt en dat is prettig.
De smaak is helemaal een feestje. Ook nu proef je zoete elementen als karamel, fudge, noten en gedroogd fruit, maar de rogge laat meteen een handtekening achter in de mond. Het is kruidig, het is pittig en dat beleef je ook in afdronk. De combinatie met een hapje waarin spinazie en doperwten zitten, is geen straf op deze mooie zondagmiddag.
jack daniels cocktail

Jack Daniel’s Triple Mash

Tot slot mogen we de Jack Daniel’s Triple Mash proeven. Dit is een blend van American Malt, Rye en Tennesee whiskeys. Bij zowel het ruiken als proeven komt er meteen iets door wat doet denken aan houtskool. Het is begrijpelijk waarom deze expressie als laatste geserveerd wordt, want deze dram heeft ook het meest uitgesproken karakter van de drie.
De zoetheid, wat kenmerkend is voor Jack Daniel’s, is aanwezig in de smaak, maar wordt al snel overgenomen door een pepertje, kruiden en een beetje rook. De pairing vindt plaats met kaas. Deze laatste whiskey is eentje voor mensen die wat verder willen experimenteren met Jack Daniel’s whiskeys. Met deze dram wordt nog maar weer eens onderstreept dat het merk tegenwoordig van alles te bieden heeft.

Geen bullshit

Overigens is Law & Order ook een leuke bar om eens een drankje te gaan drinken. Het is knus en er hangen mooie uitsmijters op de muur, zoals de tekst: ‘Bar without bullshit’. En die uitspraak gaat ook wel een beetje op voor de Jack Daniel’s Bonded Rye, want het is alles behalve bullshit wat je krijgt.
Het is simpelweg een mooie whiskey met een mooie gelaagdheid die zowel puur gedronken kan worden als in een cocktail gebruikt kan worden.
Proost nogmaals op alle vaders en laten we alvast zeggen: op een mooie zomer!
Mede mogelijk gemaakt door Jack Daniel's. Nix 18.

POPULAIR NIEUWS