Gronings vrachtschip redt Talisker drenkelingen na 22 uur van de Atlantische Oceaan

Nieuws
vrijdag, 13 januari 2023 om 16:00
pexels tom fisk 1732284
Een Gronings vrachtschip heeft roeiers uit de Atlantische Oceaan gered die meededen met de Talisker Whisky Atlantic Challenge, maar vervolgens kapseisden. Zo meldt De Telegraaf in een artikel.
Het is eigenlijk een wonder dat het roeiteam gered is. De mannen hebben maar liefst 22 uur rondgedobberd op de Atlantische Oceaan. Het is alweer een oud nieuwtje dat in Nederland is opgepikt, maar bijzonder genoeg om toch nog met jullie te delen. Op 28 december in de ochtend kapseisde de roeiboot Moody en de bemanning moest toen zich veilig stellen op haar reddingsvlot. Deze is slechts vier vierkante meter groot.

Noodsignaal op de Atlantische Oceaan

De roeiers zonden een noodsignaal uit dat werd opgepikt door kapitein Yevhenii Feschenko van het Gronings vrachtschip ms Hanze Göteborg. Feschenko gaf daarop onmiddellijk de opdracht aan zijn bemanning om een search and rescue-operatie te beginnen, alleen waren ze zelf ongeveer 10 zeemijlen (zo’n 18 kilometer) verwijderd van het noodvlot. Feschenko heeft middenin de nacht maar liefst twee uur gezocht naar de Amerikanen, waarbij een slechte verbinding niet hielp. Uiteindelijk lukte het hem om de drenkelingen te vinden en zijn ze met een jakobsladder van het vlot gehaald.

Een wonder

Een wonder, zo noemt Peter Dekker, directeur van Hanzevast Shipping uit Groningen het, in een reactie met De Telegraaf 'Het was zeer slecht weer, met een harde wind, hoge golven en een deining van minstens 4 meter hoog. De mannen hebben ongelofelijk veel geluk gehad.'
Op het Gronings vrachtschip zijn de Amerikanen onderzocht en hebben ze eten, drinken en warme kleding gekregen. De bemanning is helemaal in orde. Het Groningse vrachtschip vertrok 5 december uit Mozambique en heeft als eindbestemming Canada.
Op de officiële website van de Talisker Whisky Atlantic Challenge valt te lezen dat de wedstrijd één van de pittigste wedstrijd is om te roeien. Toch doen er ieder jaar zo’n 20 – 40 teams mee. Het gaat om een uitdaging van 3000 mijl. Talisker is de hoofdsponsor.
Houd onze nieuwspagina in de gaten voor meer nieuws.