Iemand onder de 18 kan eenvoudig whisky online kopen

Nieuws
zaterdag, 20 januari 2024 om 9:00
glas
In Nederland is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18. Iemand die daarvoor een mooie dram wil, zal dit binnenshuis via ouders moeten regelen. Dat zou je tenminste denken. Maar niets is minder waar. Het blijkt erg eenvoudig te zijn om alcohol aan jongeren te verkopen.
Er is een artikel verschenen op De Telegraaf. Daaruit blijkt dat er geregeld onrechtmatig alcohol verkocht wordt aan jongeren onder de 18 jaar. Dit gebeurt online. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVA) heeft tussen juli 2022 en juli 2023 inspecties uitgevoerd om te kijken of online alcoholverkoop wel volgens de regels werd uitgevoerd.

223 inspecties 

Zodra iemand alcohol online koopt, moet de leeftijd namelijk gecheckt worden. Er zijn 223 inspecties uitgevoerd, waarvan bij 86 de leeftijd niet gecontroleerd is. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het is nog onduidelijk hoe dit voortaan beter getackeld gaat worden.

Stuntprijzen

Het is nu tien jaar geleden dat er geen alcohol meer verkocht mag worden aan jongeren onder de 18 jaar. Die leeftijd is destijds met twee jaar naar boven geschroefd. Ook zijn er strengere eisen gesteld aan alcoholverkoop. Winkels mogen bijvoorbeeld geen stuntprijzen meer hanteren. Ook is uit het onderzoek gekomen dat dit niet altijd wordt nageleefd. Er worden nog altijd te hoge kortingen via winkels gegeven. In 27 gevallen was er sprake van stuntprijzen.

Hoe denk jij over jongeren en alcohol?

Wij stelden nog niet zo lang geleden de redactie de vraag: Hoe kijk jij er tegenaan dat jongeren onder 18 geen alcohol mogen kopen? Zo zei onze Jan-Marc het volgende:
‘Een klein beetje alcohol kan geen kwaad, maar de maat bepalen is denk ik de grote uitdaging op die leeftijd.’
Heb jij kinderen en hoe denk jij over deze kwestie? Laat het ons vooral weten in de comments op dit artikel.

POPULAIR NIEUWS