Nieuwe Glenmorangie single malt whisky met Calvados finish onthuld

Nieuws
door Monkey
zaterdag, 20 januari 2024 om 11:00
glenmorangie 12 calvados
Glenmorangie heeft een nieuwe whisky uit de doeken gedaan. Het gaat om de vijfde editie van de Barrel Select Releases, waarin telkens kleine series van single malt whisky’s uitgebracht worden met een speciale finish. In dit geval is het de 12 Years Old Calvados finish.
Het Schotse whiskymerk heeft met de Glenmorangie 12 Years Old Barrel Select Calvados voor het eerst geëxperimenteerd met een finish op dit type vat. Dr. Bill Lumsden, head of whiskycreation, bij The Glenmorangie Company, heeft voor de expressie gekozen voor een 10 jaar oude single malt whisky.
Deze heeft eerst gerijpt in Bourbonvaten van Amerikaans eikenhout. Daarna is de whisky voor de finish in ex- Calvadosvaten gegaan waarin de drank uit Pays D’Auge uit Normandië ruim twintig jaar heeft gezeten.

Wat is de nieuwe Glenmorangie single malt whisky?

Lumsden is erg blij met de whisky. Hij beschrijft de drank als een zeldzame whisky die gebakken peren met vanille en jasmijn verweeft met smaken van toffee appels, citroen en specerijen. Dit zijn de volledige tasting notes van de Glenmorangie 12 Years Old Barrel Select Calvados:
Neus: Zeer geurige met tonen van gebakken appels, peren, vanille, amandel en een licht wasachtige noot.
Smaak: Olieachtig en kruidig met smaken van gebakken peren, toffee-appel, amandelmarsepein en chocoladepraline. Daarna is er citroenbalsem, eucalyptus en wat houtskool.
Afdronk: Lang en aanhoudend.
De whisky is helaas niet buiten het Verenigd Koninkrijk te koop, maar wordt exclusief binnen de landsgrenzen aangeboden. De prijs van een fles is 75 pond (omgerekend 87 euro).
In de Barrel Select Reeks van Glenmorangie verschenen eerder al een whisky met een Palo Cortado finish, een expressie met een Cognac finish en meer. Al deze releases waren gelimiteerd in oplage zoals ook deze nieuwe whisky dat is. Hoeveel flessen er precies gebotteld zijn is niet bekend.
Foto: Glenmorangie