Teeling onthult eerste gelimiteerde ‘crystal malt’ single malt whiskey

Nieuws
zaterdag, 20 januari 2024 om 7:00
teeling crystal single malt whiskey
De Teeling Whiskey Distillery in Dublin heeft naar eigen zeggen een wereldprimeur te pakken. De stokerij heeft namelijk de eerste gelimiteerde crystal malt single malt ter wereld uitgebracht. De drank is ontstaan door het gebruik van een atypische mashbill en een uniek proces.
Jack Teeling, oprichter en managing director van Teeling Whiskey, is ongelooflijk trots op de expressie die volgens hem het Ierse vakmanschap op het gebied van whiskey laat zien. ‘De release is een ware belichaming van onze toewijding aan innovatie en kwaliteit.’
Hoewel er nog maar sprake is van één botteling, lijkt dit de eerste whiskey van een nieuwe Teeling serie te zijn. De fles van de expressie is namelijk voorzien van een label waarop ‘Crystal Collection’ aangegeven staat.
Wat er uniek is aan deze wereldprimeur is te vinden in de mashbill van de drank.

Wat is de Teeling Crystal single malt whiskey?

Om de nieuwe single malt expressie te maken heeft Teeling ‘crystal malt’ aan de mashbill van de drank toegevoegd. Dit ontstaat wanneer de suikers, die tijdens het moutproces gevormd worden, gekristalliseerd worden. Dit gebeurt gedurende de hittebehandeling in een gesloten systeem.
Dit, in combinatie met de rijping in Virgin American Oak barrels, zorgt voor een kenmerkende toffee-achtige smaak.
Dit zijn de volledige tasting notes:
Neus: Groene appel, gestoofde peren, hints van bruine suiker, vanille en licht eikenhoutkrullen.
Smaak: Toffee, appeltaartkruiden en vers gebak, gevolgd door een honingzoete smaak.
Afdronk: Lang met tonen van zachte kaneelkruiden en karamel.
De Teeling Crystal single malt is in een gelimiteerde oplage van 18.000 flessen uitgebracht. Deze zijn vooralsnog niet wereldwijd te koop, maar exclusief beschikbaar via The Loop in Dublin Airport. Later dit jaar zal de primeur wereldwijd uitgebracht worden. De adviesverkoopprijs van een fles is 80 euro.
Foto: Teeling Whiskey Distillery