Investeren in grote whiskymerken interessanter geworden in juli

Nieuws
zaterdag, 03 augustus 2024 om 12:00
bowmore aston martin arc52
De tweede helft van 2024 is positief gestart voor investeringen in veel bekende whiskymerken. Whiskystats merkt een positieve beweging van de indexen op, al is die niet voor elk whiskymerk van toepassing.
Elke maand geeft Whiskystats een update van de whiskymarkt, volgens haar indexen. Whiskystats begint de update met de melding dat de zomer, zoals altijd het geval is, een rustige periode is voor de verkoop van whisky op de secundaire markt. Mensen zijn op vakantie en zijn niet op zoek naar flessen bij veilingen en dergelijke.
Toch is er in de afgelopen maand een duidelijke lijn te zien met hogere prijzen voor flessen. Bij 500 whisky's in de index van Whiskystats is een stijging van bijna 4 procent opgemerkt. Dit is de hoogste stijging sinds maart 2022.

Bijna overal een flinke stijging te zien

Het mooie is dat de stijging niet te danken is aan een of twee merken, maar dat deze verspreid is over bijna alle grote whiskymerken en -markten. De cijfers van Japanse whisky zijn felgroen met een stijging van 3,8 procent. Deze markt liet de afgelopen tijd nog een forse daling zien.
Flessen van onafhankelijke bottelaars zijn met bijna 2 procent gestegen in waarde, terwijl bottelingen van distilleerderijen met bijna 3,5 procent stegen. Schotse whisky is in het algemeen met ruim 3 procent in waarde gestegen.
Een blik op de details laat zien dat merken als The Macallan, Port Ellen, Springbank en Glendronach de koplopers zijn in de stijgingen. Flessen van Springbank stegen bijvoorbeeld met 3,6 procent in waarde, terwijl de godendrank van Glendronach en Port Ellen gemiddeld meer dan 4 procent in waarde stegen.

Whiskyprijzen niet overal positief

Maar het kleurt niet overal groen voor de waarde van whisky. Investeren in whisky van Rosebank was in juli niet heel winstgevend. De verhandelde flessen in de afgelopen maand hebben namelijk voor een daling van de index gezorgd. Rosebank whisky verloor daardoor 5,3 procent aan waarde op de secundaire markt.
Dit geldt niet alleen voor de oudere flessen van de recent heropende stokerij, maar ook voor de nieuwe bottelingen. De Rosebank 1993 Single Cask 433 uit 2020 is daarbij naar 3000 euro gedaan, de laagste prijs voor de fles ooit.

Zijwaarte beweging voor investeren ingezet?

Whiskystats is overwegend positief over de trend die zich ontwikkelt en noemt het een zijwaartse beweging. De pieken en dalen lijken er een beetje uit te zijn sinds de neerwaartse trend van de afgelopen periode.
Of dit betekent dat de whiskyprijzen de komende maanden weer zullen stijgen en investeren lucratiever wordt, is niet te zeggen.
Love & Whiskey Image
Love & Whiskey
EUR22.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS