Italianen woest om maffia-whisky

Nieuws
vrijdag, 06 januari 2023 om 16:00
casa nostra scotch whisky
In Schotland is sinds een tijdje de Cosa Nostra Tommy Gun whisky te koop, een drie jaar gerijpte blend die in een opmerkelijke fles komt. De fles heeft namelijk de vorm van een Tommy Gun, een wapen dat door de beruchte gangster Al Capone gebruikt werd. Italiaanse landbouwers zijn helemaal klaar met de whisky en dat komt niet eens specifiek door het model van de fles.
Niet alleen de fles is namelijk bijzonder, maar ook de naam van de whisky. Cosa Nostra verwijst naar de overkoepelende organisatie achter verschillende Siciliaanse maffiafamilies. De gelijknamige drank verwijst daarnaast naar de tijd van gangsterbazen Al Capone en Lucky Luciano, die het nodige bloedvergieten op hun naam hebben staan. 
De Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti, gesteund door Filiera Italia (de overkoepelende organisatie van de Italiaanse agro-industrie), vindt het een beschamende trend dat dit soort merknamen bestaan en verwijzingen bevatten. Ze zorgen volgens de organisatie voor imagoschade van Italiaanse producten en zijn daarmee een brug te ver. Op zijn eigen website meldt Coldiretti dat dergelijke verwijzingen niet alleen imagoschade toebrengen, maar ‘ook een belediging zijn voor honderdduizenden eerlijke ondernemers die elke dag hard werken om producten van de hoogste kwaliteit te bieden’. Daarbij refereren de producten ook nog eens aan een fenomeen dat voor pijn en lijden zorgde voor de slachtoffers van de maffia.

Niet alleen Cosa Nostra whisky verafschuwd

Het gaat overigens niet alleen om de Cosa Nostra Tommy Gun whisky, maar om veel meer producten. Uit eigen onderzoek van Coldiretti kwamen ruim 300 producten naar voren. Zo is er in Duitsland Don Marco’s Mafia Coffee Rub te koop en krijg je in het Verenigd Koninkrijk snacks onder het merk Chilli Maffia. Ook andere dranken maken gretig gebruik van maffianamen zoals de Talha Mafia Pistol uit Portugal, de Fernet Mafioso likeur uit Duitsland en Bulgaarse koffie genaamd Mafiozzo. En op een beurs in Palermo werden allerlei producten tentoongesteld die voor de organisaties een ware nachtmerrie vormen.
In een andere post van Coldiretti meldt de organisatie dat het probleem zich alles behalve beperkt tot producten, maar juist veel verder gaat dan dat. Denk aan restaurants, bars en meer waarbij de maffia als inspiratie dient. Volgens de Ettore Prandini moet de Europese Unie zich over het commerciële gebruik van de maffianamen buigen en zouden dit soort producten in de ban moeten. Of dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
Wist je dat we ook prijsvragen hebben?