Whisky in 4 beroemde videogames

Best of
zaterdag, 20 april 2024 om 9:00
yakuzakiwami2 2019 05 19 21 43 42 74
Natuurlijk is whisky drinken lekker en daar kan je op een rustige avond heerlijk van genieten. Dat geldt ook regelmatig voor de personages die in videogames figureren. Soms leidt dat tot ergernis of vechtpartijen, soms wordt de hoofdpersoon er overmoedig van en soms dient de drank meer als achtergrond voor die persoon. Ook kan het drinken van alcohol -whisky in het bijzonder - de gameplay van videogames flink beïnvloeden. Wij zetten de bekendste whiskydrinkers in games op een rijtje.

Yakuza

De Yakuza serie, tegenwoordig ook wel bekend als Like a Dragon, kent inmiddels vele delen. De hoofdpersoon uit vrijwel alle (voorgaande) delen heet Kazuma Kiryu. Hij is een gewezen Yakuza, onderdeel van de georganiseerde misdaad in de Japanse stad Kamurocho. Hij kan flinke klappen uitdelen, heeft een enorme blanke pit en zal altijd opstaan tegen onrecht. De Yakuza serie staat er om bekend dat in Kamurocho diverse kraampjes en barretjes te bezoeken zijn, waaronder ook luxe ‘soaplands’, het red light district van Kamurocho.
Bij diverse locaties valt sterke drank te bestellen, waaronder ook diverse whisky’s. De dames in de soaplands hebben een dure smaak en in de barretjes valt van elke categorie wel iets te bestellen.
Waar in de hoofdserie vooral Jack Daniel’s en Early Times whisky te bestellen valt, kunnen we in de spin-off serie Judgment merken als Camus, Woodford Reserve, Bushmills, en Ben Nevis tegenkomen. Natuurlijk mag een Japanse Whisky niet ontbreken: Suntory wordt door de barmannen in diverse etablissementen flink aangeprezen!
Het effect van te veel sterke drank drinken is dat Kiryu (of Yagami in Judgment) dronken wordt. In die toestand komt hij vaker in gevechten terecht, worden zijn aanvallen minder nauwkeurig, maar krijgt hij wel sneller zijn gezondheid terug. Het kan dus voordelig zijn om dronken een gevecht aan te gaan! Dat is dan ook precies de reden waarom een specifieke bar in de serie centraal staat. Whisky (en alcohol in het algemeen) hebben dus een belangrijke rol in de Yakuza serie! In één van de latere Yakuza-games wordt bovendien al heel snel begonnen met een whisky openingsshot en het is dan ook niet heel vreemd dat de perstrip destijds in het teken stond van een whisky tasting.

Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 volgt het wel en wee van een groep outlaws in het Wilde Westen. Een echte cowboy houdt natuurlijk wel van een stevige drank, maar het (illegaal) stoken van whisky is ook een belangrijke bron van inkomsten in het Wilde Westen! Zo zijn er diverse missies in de game waarin je een illegale lading gedistilleerd moet veroveren van een bekende familie, om daarna botweg te proberen dezelfde lading aan die familie terug te verkopen. Daar moet je wel lef voor tonen!
Natuurlijk kan de hoofdpersoon in elke saloon terecht voor een stevig glas goede whisky, al dan niet voordat er een saloon-brawl uitbreekt. Grappig detail hierbij is dat de prijs van een glas verandert afhankelijk van hoe de speler het spel speelt. Als je de prohibition (drooglegging) helpt, wordt whisky duurder, terwijl spelers met de rang ‘gunslinger’ hun drank zelfs gratis krijgen.
Ook is er een heuse whisky-boom in de game verstopt, midden in het gebied dat Heartlands heet. In dit gebied staat een mysterieuze boom met daar een grote hoeveelheid whisky flessen aan opgehangen. Waarom deze boom in de game zit is niet duidelijk, maar diverse personen in de game refereren er wel aan. Zo wordt het bekende gezegde ‘geld groeit niet aan bomen’ regelmatig vervangen door ‘I wish whisky would grow on trees’.
Wat de achtergrond van de whiskyboom ook is, het zijn dit soort kleine details die het spelen van Red Dead Redemption 2 voor whiskydrinkers een brede glimlach op het gezicht bezorgen.

The Last of Us 2

Als de hele wereld vergeven is van schimmel geïnfecteerde monsters die je naar het leven staan zodra ze je horen, wil je zo nu en dan wel een stevig drankje pakken. In The Last of Us 2 kom je diverse verlaten winkels tegen om te stropen. Met namen als Goldstar Liquor, Harstine Brewery, Liquor Store, O'Sullivan's Irish Pub, Overture Liquors en de Tipsy Bison word je regelmatig herinnerd aan betere tijden. Hoofdpersoon Joel zien we in de game geen druppel alcohol drinken, zijn partner Tess daarentegen zeker wel! In de wereld van The Last of Us is een goede fles alcohol een luxeproduct waar van genoten moet worden. Alcohol wordt in de game veelal voor heel andere doeleinden gebruikt: het is een basisingrediënt voor molotov cocktails die bijzonder effectief zijn tegen de ‘clickers’, de vijanden in de game.
The Last of Us is wel een inspiratiebron geweest voor een whisky in de ‘echte’ wereld: samen met The Digital Spirits heeft Naughty Dog een heuse Moth and Wolf blended Scotch whisky gemaakt!

Mafia III

Wie aan illegale whisky denkt, denkt al snel aan de maffia en dan vooral aan de drooglegging, de poging van de Amerikaanse regering om sterke drank uit te bannen. Dat die poging gedoemd was te mislukken weten wij nu, maar in die tijd woedde er een hevige strijd tussen voor- en tegenstanders van sterke drank. Gevolg van de drooglegging was dat de maffia zich flink roerde met illegale whiskystokerijen, import en ondergrondse verkoop. In de videogame Mafia III, het derde deel uit de Mafia-serie is een ingame versie van New Orleans het decor en mengt hoofdrolspeler Lincoln zich diep in de handel. Hij wandelt namelijk rond in de illegale handel.
Natuurlijk is deze illegale whisky niet te vergelijken met de kwaliteit whisky die wij gewend zijn. Er wordt dan ook niet direct naar whisky verwezen, maar naar de naam waaronder het in die tijd bekend stond: Moonshine. Dit is een illegale whisky. De productie van moonshine gebeurde vooral ‘s nachts of op plekken veraf, bijvoorbeeld in het bos. Dit gebeurde uiteraard daar om ontdekking te voorkomen! Bovendien had niemand had de tijd om de whisky een jaar of tien in een vat te laten rusten!
Dit zijn de meest bekende videogames waar whisky in voorkomt. Natuurlijk zijn dit niet de enige games waarin whisky figureert. Zo kan je in de game Whiskey Mafia zelf whisky stoken en illegaal verhandelen.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2024.

POPULAIR NIEUWS