Jongeren kiezen steeds vaker voor non-alcoholische drank

Nieuws
donderdag, 04 januari 2024 om 9:00
whiskyproost
Dry January is voor sommigen een uitdaging en voor anderen helemaal niet. Jongeren in het Verenigd Koninkrijk grijpen steeds vaker naar alcoholarme en alcoholvrije dranken. Dat blijkt uit een onderzoek van The Portman Group.
Het bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk voert jaarlijks een onderzoek uit naar alcoholgebruik. Dit onderzoek, dat in samenwerking met YouGov gedaan wordt, richt zich vooral op jongvolwassenen en hun gebruik van alcoholvrije en -arme dranken, zoals alcoholvrije whisky. In totaal zijn er 2197 mensen ondervraagd.
Dit jaar zijn de resultaten opvallend. Maar liefst 44 procent van de 18- tot 24-jarigen beschouwt zichzelf als een occasionele of regelmatige drinker van alternatieven voor alcohol. Dit was in 2022 nog maar 32 procent, wat een stijging van maar liefst 12 procent betekent. Onder deze groep ondervraagden hoort ook een grote groep die helemaal geen alcohol drinkt.
Matt Lambert, CEO van The Portman Group, vertelt dat het goed is om de stijging in populariteit van alcoholarme en -vrije dranken te zien. Daarnaast vindt hij het ook een bewijs van hoe belangrijk de alternatieven ‘een hulmiddel zijn om Britse drinkers, met name jongvolwassenen, verantwoorder te laten drinken’.

Steeds meer alternatieven voor alcohol

Lambert vertelt dat er verschillende redenen zijn voor mensen om te kiezen voor de alternatieve dranken. Toch zijn er een paar redenen die elke keer weer in het onderzoek naar voren komen. Zo is de populairste reden dat mensen dan nog naar huis kunnen rijden.
Een andere reden is dat mensen alcoholische dranken zoals whisky en bier afwisselen met alternatieven hiervoor. 83 procent van de ondervraagden van The Portman Group meldt dat er op dagen dat alcohol helemaal vermeden wordt, wel vaak gekozen wordt voor hetzelfde merk, maar dan de alcoholhoudende variant.
Dit is volgens Lambert deels te wijden aan de toenemende beschikbaarheid van alternatieven voor alcoholische drank. Er komt steeds meer alcoholarme drank voorbij, waarmee mensen zich in kunnen vinden. Een andere reden zal ongetwijfeld Dry January zijn. Deze maand vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk, maar is over de hele wereld populair. Al zijn er ook mensen die er niet aan meedoen.

Alcoholarm ook in Nederland steeds breder verkrijgbaar

Ook in Nederland is het aanbod van alcoholarme en -vrije dranken steeds ruimer. Zo zijn er verschillende merken die zich specifiek richten op alternatieven voor alcohol, zoals alcoholvrije gin, chardonnay, champagne en een alcoholvrij alternatief voor whisky. Ook de bekende merken richten zich op alcoholarme alternatieven. Martini is bijvoorbeeld met Vibrante, een alcoholvrije aperitivo, op de markt gekomen. Daarnaast kun je er in de schappen in de supermarkt niet meer omheen: alcoholvrij bier.
Wat het effect hiervan op de drankconsumptie in Nederland heeft, is niet bekendgemaakt.
Foto: OurWhiskyFoundation/pixabay