President Macron weer onder vuur om beslissing rondom alcohol

Nieuws
maandag, 01 januari 2024 om 7:00
macron
Vanaf vandaag is het officieel 2024 en de eerste maand beginnen we met Dry January. Een maand lang geen alcohol drinken. Alleen niet iedereen doet hieraan mee. Zo weigeren de Franse president en zijn regering drank te laten staan, zo meldt de website HLN.be.
Emmanuel Macron en zijn regering vinden namelijk dat een maand zonder alcohol nergens op slaat. ‘Het past niet bij de Franse cultuur’, volgens de president. Hij en zijn regering zullen niet stoppen met drinken in januari en willen zelfs niet geassocieerd worden met Dry January. Dit is in een schril contrast met het land dat hij regeert.
Een recente peiling toont namelijk dat ongeveer 60 procent van de Fransen juist wel aan Dry January wil meedoen. Daarnaast hebben tientallen academici en artsen een handtekening onder een brief van het ministerie van Volksgezondheid gezet. In die brief wordt de overheid opgeroepen om zich achter de actiemaand te scharen. Het is nu duidelijk dat dat niet gaat gebeuren, wat Macron niet in dank afgenomen wordt.

Franse president Macron vaker onder vuur om alcohol

De Franse leider is al vaker in opspraak geraakt rondom alcohol. Zo zou hij ooit gezegd hebben dat een maaltijd zonder drank triest is. Daarnaast is hij onlangs op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl hij onder luid gejuich een hele fles bier in één keer leegdrinkt. Macron staat inmiddels bekend als de president die het meest pro-alcohol is in de geschiedenis van het land. Hoewel Macron zich nog kan bedenken voordat 2024 los barst, lijkt dat niet meer te gaan gebeuren.
Gelukkig doet een groot deel van de rest van Frankrijk wel mee met de traditionele maand droogstaan. Dry January is namelijk populair in het land en ook in de rest van de wereld is dat zo. Het gebruik begon in 2013 in het Verenigd Koninkrijk en werd daar snel succesvol. Duizenden lieten de drank een maand lang staan in het land. In de afgelopen jaren is Dry January als een lopend vuurtje de wereld over gegaan. In veel landen doen mensen inmiddels mee en drinken een maandje niet.
Foto: Pixabay