Kom op tegen Kanker wil minimumleeftijd voor alcohol in België omhoog hebben

Nieuws
zondag, 04 februari 2024 om 11:00
bar
Wist je dat België het enige EU-land is waar jongeren onder de 16 jaar alcohol mogen drinken? Kom op tegen Kanker wil daar nu verandering in brengen. De leeftijd zou naar 18 jaar moeten worden bijgesteld.
De Vlaamse organisatie onderstreept het gevaar dat alcohol drinken met zich meebrengt, namelijk een verhoogd risico op zeven soorten van kanker. Onder deze soorten vallen onder andere darm- en borstkanker. HLN schrijft: ‘Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3.200 Belgen in 2020 kanker kregen als gevolg van alcohol. Het is na roken bovendien de grootste risicofactor op het vlak van levensstijl.’
In België mogen jongeren dus nog onder de 16 jaar alcohol nuttigen, waar in Nederland de grens ligt op 18 jaar. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit niet om sterke alcoholische dranken gaat, dus geen whisky. Als een jongere ergens een biertje of wijntje wil bestellen, dan kan dat.

Onschadelijk alcoholgebruik?

Kom op tegen Kanker vindt het Interfederaal Alcoholplan 2023-2025 onvoldoende dekkend, omdat dit plan zich focust op overmatig alcoholgebruik. Daarmee zou de indruk gewekt kunnen worden dat er ook ‘onschadelijk’ gebruik van alcohol bestaat, wat niet zo is.
‘Wetenschappelijk gezien is er geen veilige ondergrens voor het drinken van alcohol. Het heeft een zeer grote gezondheidsimpact op korte en lange termijn. En vooral jongeren zijn nog kwetsbaarder voor de negatieve gevolgen ervan’, aldus Kom op tegen Kanker.

Rokers hard aangepakt, straks drinkers?

Of de leeftijd echt omhoog gaat is de vraag. Duidelijk is in elk geval dat er steeds meer nadruk wordt gelegd op wat er allemaal ongezond is voor de mens. Zo wordt het rookgedrag van de maatschappij bijvoorbeeld momenteel hard aangepakt.
Op Schiermonnikoog zijn er binnenkort helemaal nergens meer sigaretten te koop, de vapes met smaakjes zijn recent verboden. En ook gaat er steeds meer alcoholreclame in de ban.
Wat is de volgende stap: mogen we over 10 jaar geen alcohol meer drinken? Vul de poll in.

Poll


Foto: Pexels

POPULAIR NIEUWS