Loopt dit Nederlands whiskyproject gevaar na faillissement?

Nieuws
door Monkey
donderdag, 20 juni 2024 om 5:45
dollard
Er is vervelend nieuws uit het noorden van het land gekomen. De Graanrepubliek in Groningen heeft namelijk faillissement aangevraagd. Dat betekent dat er ook een Nederlandse whisky distilleerderij gevaar loopt, gezien Dollard Whisky in opdracht van de Graanrepubliek whisky stookt.
Dagblad van het Noorden meldt dat Coöperatie De Graanrepubliek dinsdag uitstel van betaling heeft aangevraagd, omdat er financiële problemen zijn. Daar is vandaag een aanvraag voor faillissement bij gekomen.
Het bedrijf heeft een aantal flinke tegenslagen te verwerken gekregen en heeft daardoor een schuld van ruim een miljoen euro. De problemen zouden zijn ontstaan in de coronaperiode met een lockdown die langer duurde dan verwacht.

De Graanrepubliek is met een achterstand begonnen

Hierdoor zijn de deuren van de Oude Remise, het oude pand waarin De Graanrepubliek gevestigd is, veel later dan gehoopt open gegaan. Daar bovenop zijn flink wat verbouwingskosten gekomen en bleek het monumentale pand dat ooit een treinremise was flink wat verborgen gebreken te hebben.
Niels Grootenboer, directeur bij De Graanrepubliek, meldt aan Dagblad van het Noorden dat het de eerste twee jaar voor enorme verliezen heeft gezorgd, voor alle onderdelen van de coöperatie. Hoewel de achterstanden ingelopen werden, was het verlies te groot en heeft de schuld van ruim een miljoen euro nu tot een faillissement van het geheel geleid.

Wat zijn de gevolgen voor Dollard Whisky?

Mocht De Graanrepubliek in zijn geheel sluiten, is Nederland een distilleerderij armer. De Nederlandse distilleerderij werkt namelijk niet alleen met het gerst van De Graanrepubliek, maar is onderdeel van de coöperatie.
Dat betekent dat de distilleerderij voor hetzelfde deel aansprakelijk is voor de schuld van De Graanrepubliek als de andere onderdelen van het bedrijf.
De Graanrepubliek en Grootenboer geven zich namelijk niet zomaar gewonnen. Grootenboer geeft aan dat er achter de schermen een heleboel gebeurt, om tot een goede oplossing te komen.
Whisky A Tasting Course Image
Whisky A Tasting Course
EUR15.68
Op voorraad
Koop op bol.

Opties voor een doorstart

Er wordt momenteel bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden om door te starten en alsnog een succes van het geheel te maken.
‘Iedereen wil dat dat prachtige innovatieve project, dat ook een stukje Groninger trots met zich meebrengt, tot bloei komt. We zijn een hele grote startup en dan zijn dit soort fases niet vreemd.’
Ook is er een analyse gedaan door een bewindvoerder die een beeld zal vormen voor een eventuele herstart van het bedrijf.

POPULAIR NIEUWS