Nieuwe Ierse single malt whiskey komt uit een 'oneindig vat'

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 27 februari 2024 om 12:00
roe and co solera single malt
De Ierse Roe & Co. Distillery, onderdeel van Diageo, heeft een nieuwe whiskey onthuld: de Solera Single Malt Irish Whiskey. De nieuwe expressie maakt gebruik van een aantal van de eerste vaten die in de distilleerderij gemaakt zijn.
Zoals de naam doet vermoeden is de expressie gemaakt met de solera methode. Tijdens dit proces wordt whiskey gefractioneerd in één vat gerijpt. Er wordt telkens een deel overgeheveld wordt naar een ander vat, terwijl het oorspronkelijke vat wordt bijgevuld met nieuwe spirit. Deze nieuwe vloeistof vermengt zich vervolgens met de oude spirit in het vat om zo steeds een andere smaak te creëren.
Roe & Co. heeft voor elke ‘laag’ whiskey die uit het vat komt een ander vat gebruikt om telkens een nieuw, diepgaander smaakprofiel te bereiken. De uiteindelijke whiskey komt uit onder andere first-fill en refill ex-bourbon vaten van Amerikaans eikenhout, zwaar verkoolde alligator char eikenhouten vaten, kastanjehouten vaten en vier verschillende soorten sherryvaten.

Een Ierse Whiskey met een unieke eigenschap

Lora Hemy, head of distilling bij Roe & Co., is erg tevreden over hoe het stookproces met het soleravat verlopen is. Ze vertelt dat dit proces de whiskey een telkens ontwikkelend smaakprofiel heeft gegeven en dat ze er erg blij mee is.
‘Het idee dat we dit evoluerende verhaal hebben en dat de handen van iedereen die hier ooit heeft gewerkt deel uitmaken van elke fles, is ongelooflijk.’

Wat is de Roe & Co. Solera Single Malt Irish Whisky?

Hemy vertelt dat de Ierse single malt uit Dublin ook de balans tussen de invloed van de distilleerderij en het hout erg goed demonstreert. De drank is drie keer gedistilleerd, maar volgens de stoker niet licht van karakter. De whiskey heeft de volgende tasting notes:
Neus: Muscovado, hazelnoot en walnoten, Darjeeling-theeblaadjes, boomgaardfruit, kaneel en subtiel tropisch/zomerfruit en noten.
Smaak: Ahornsiroop en karamel, met complexe tonen van geroosterde walnoot, truffel, houtkruiden en gedroogd fruit.
Afdronk: Medium droog met tonen van noten, boomgaardfruit, gedroogd tropisch fruit en zwaar verkoold eikenhout. Subtiele sherrytonen ter afsluiting.
De Roe & Co Solera Single Malt Irish Whiskey is gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV). De adviesverkoopprijs per fles is 85 euro. Wanneer de whiskey in de Nederlandse schappen terecht komt, is nog niet bekendgemaakt.
Foto: Roe & Co. Irish Whiskey
Wist je dat wij regelmatig whiskeys onder de loep nemen in onze reviews? Je vindt ze op onze reviewpagina.

POPULAIR NIEUWS