Onderzoek: 'Bijproducten van whisky goed voor de huid'

Nieuws
dinsdag, 07 februari 2023 om 11:00
skincare
Whisky is niet alleen een mooie en een lekkere drank. Er blijkt nog een goede eigenschap aan het levenselixir te zitten. Onderzoek wijst namelijk uit dat bijproducten van whisky de gezondheid van de huid kunnen verbeteren.
Onderzoekers van de Robert Gordon University (RGU) in Aberdeen hebben een studie gedaan naar de stoffen die in bijproducten van whisky zitten. In samenwerking met de GlenWyvis distilleerderij in Dingwall is het onderzoek uitgevoerd. GlenWyvis leverde de pot ale die nodig was voor het onderzoek. Het goedje blijft achter na de eerste distillatie van whisky en wordt veelal hergebruikt in diervoeder of in mestproducten. Nu blijkt dat pot ale dus nog een gunstige andere bestemming heeft: je huid. Het zou zomaar afkomstig kunnen zijn uit een 'Wist je dat?' hier op de site.
Waar whisky lekker op de tong is en doorgaans voor een gezellige avond zorgt, verzorgt het bijproduct van de godendrank je huid. Het instituut in Aberdeen ontdekte namelijk dat de voedingsstoffen en polyfenolen uit de resten van de pas gestookte drank de huid kunnen stimuleren om sneller ‘beter’ te worden. Pot ale heeft een antioxiderende effect op je huid. Daarmee kan schade aan de huid door de omgeving bestreden worden en kunnen ontstekingen en wallen verminderd worden, net als de roodheid van de huid.

Inspiratie voor onderzoek bijproducten van whisky uit Japan afkomstig

Inspiratie voor het onderzoek is een oud onderzoek uit Japan. Daar is in de jaren ’70 namelijk onderzoek gedaan rondom bijproducten van sake. In de Japanse drank blijken diverse componenten te zitten die goed zijn voor de huid. Zo zorgt de glucosylglycerol uit sake voor de elasticiteit van de huid. De glucoside die in sake aanwezig is zorgt op zijn beurt voor een vermindering van de vorming van pigment, een versterking van de beschermlaag van de huid en (mogelijk) verbeterde collageenproductie. Het is dan ook niet gek dat na dit onderzoek, bijproducten van sake gebruikt worden in huidproducten, iets wat ook gaat gebeuren met pot ale zo lijkt het.
Een van de partijen die bij het onderzoek rondom bijproducten van whisky betrokken was, is namelijk een huidverzorgingsbedrijf Zaza &Cruz. Dit bedrijf gaat nu pot ale in haar producten toevoegen. Kijk dus niet raar op als er straks pot ale op je potje gezichtscrème of baardolie als ingrediënt staat.

POPULAIR NIEUWS