Over een paar dagen komt de oudste Hibiki whisky tot nu toe uit

Nieuws
woensdag, 02 oktober 2024 om 8:00
hibiki 40 years old whisky 1
De oudste Hibiki whisky wordt deze week een jaar of vijf ouder. Suntory staat op het punt om de oudste en meest exclusieve expressie van het Japanse whiskymerk uit te brengen: de Hibiki 40 Years Old.
Hoewel Hibiki pas 35 jaar bestaat (het merk is in 1989 in het leven geroepen), is de oudste expressie 40 jaar oud. Vijf jaar ouder dan het merk zelf. Dit is mogelijk omdat het, zoals de andere expressies van Hibiki, een blend is van premium whisky’s uit de Yamazaki, Hakushu en The Chita distilleerderijen.
Wat voor whisky’s dat precies zijn, is niet onthuld. Één ding is in elk geval zeker: de jongste Japanse whisky in deze blend heeft maar liefst 40 jaar gerijpt.

Wat is de nieuwe Hibiki 40 Year Old whisky?

De Hibiki 40 Year Old whisky is de magnum opus van Shinji Fukuyo, chief blender bij het Suntory whiskymerk. De blend die Fukuyo gemaakt heeft is een goud amberkleurige whisky die op 43 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld is.
Hibiki heeft de whisky voorzien van de volgende tasting notes:
  • Geur: Aroma’s van gedroogde abrikoos en gerijpte biwa (Japanse wolmispel). Dit wordt gebalanceerd door subtiele hints van citroenschil en kruidnagel. 
  • Smaak: Tonen van gedroogde vijg, yuzu en zoete acaciahoning en een vleugje geroosterde cacao. 
  • Afdronk: Lang en verwarmend met tonen van wierook, kaneel en de kenmerkende aanwezigheid van Mizunara.

Meest exclusieve Hibiki ooit

De nieuwe Hibiki whisky is niet zomaar een 40 jaar oude whisky. De fles heeft de iconische vorm die we van Hibiki kennen met de 24 vlakken, maar is van top tot teen versierd.
Zo is de kristallen karaf voorzien van allerlei ingelegde figuren. Zo zijn er parelmoer maki-e bloemen en andere goudkleurige figuren op de fles te vinden. Deze beelden de vier seizoenen van Japan uit. De fles wordt op zijn beurt geleverd in een houten kist die uit 12 soorten Japans hout bestaat, een knipoog naar de maanden van het jaar.
Voor verzamelaars is de nieuwe Hibiki een object om in de gaten te houden. Er worden namelijk slechts 400 flessen wereldwijd gebotteld. De drank komt dus niet zomaar in de schappen terecht, laat staan in het gemiddelde whiskyglas. Waar de drank precies te koop zal zijn, is niet bekend. Wel is de prijs bekend: 6.600.000 yen (omgerekend ongeveer 41500 euro).
Lees in ons Hibiki nieuwsoverzicht wat we nog meer over Hibiki geschreven hebben.
Whisky Rising: The Second Edition Image
Whisky Rising: The Second Edition
EUR29.01
Op voorraad
Koop op bol.
Foto's: House of Suntory

POPULAIR NIEUWS