Port Charlotte lanceert nieuwe Islay Barley 2014 vintage

Nieuws
zaterdag, 18 februari 2023 om 9:00
hc pcib2014 2022 0300 rt
De op Islay gebaseerde Bruichladdich-distilleerderij heeft de lancering aangekondigd van haar nieuwste Port Charlotte-botteling.

Islay gerst exclusief voor Port Charlotte

Deze single malt whisky is gedistilleerd, gerijpt en gebotteld op Islay waarbij gebruik gemaakt wordt van gerst die exclusief op het eiland wordt verbouwd van acht afzonderlijke boerderijen. Deze boerderijen zijn allemaal gelegen in de nabijheid van de distilleerderij en elke boer heeft het risico genomen om in uitdagende omstadigheden gerst te laten groeien en die te gebruiken voor de oogst van 2014. Het resultaat mag er zijn: een Port Charlotte single malt! En het mooiste vna alles is dat deze godendrank volledig getraceerd kan worden.
En dan is er nog iets opvallends aan de hand. De Bruichladdich distilleerderij werkte in 2004 samen met slechts één boer, anno 2023 zijn dat er al 20! Meer dan 50% van de gerst van de distilleerderij wordt verbouwd op het afgelegen Hebridean-eiland.
Deze landbouwpartnerschappen helpen niet alleen om nieuwe bodemverbeterende praktijken te ontwikkelen en gewasdiversificatie aan te moedigen, maar ondersteunen ook de integrale landbouwgemeenschap.
Adam Hannett, Bruichladdich Distillery Head Distiller, zegt hierover het voglende: ‘Onze Port Charlotte Islay Barley-expressies omvatten alles wat een Islay-whisky kan en zou moeten zijn, en de laatste vintage uit 2014 is niet anders. Kweken op Islay is echter geen sinecure. Onze locatie aan de ruige westkust van Schotland en het onvoorspelbare weer, in combinatie met grazende wilde ganzen en herten, betekent dat een succesvolle oogst nooit vanzelfsprekend is. Maar het is een risico dat het waard is om te nemen.’

Wat weten we van Port Charlotte Islay Barley 2014?

Port Charlotte Islay Barley 2014 heeft een alcoholpercentage van 50%, is geturfd tot 40 PPM (parts per million), heeft een natuurlijke kleur en is niet gekoeld en gefiltered (non-cill filtered) alvorens gebotteld. Het smaakprofiel van deze whisky is te danken aan de rijping in combinatie met verschillende vaten: om precies te zijn 84% in ‘first fill’ bourbonvaten, 8% in ‘second fill’ Virgin oak en 8% in’ second fill’ Bordeaux wijnvaten.
Het team achter Port Charlotte geeft ons ook wat tasting notes: moutige spijsverteringskoekjes, turfsintels, zoete vanille, honing, toffee en crème brulee in de neus. Dit wordt gevolgd door tonen van citrus, turfrook, abrikoos, perzik en rijpe meloen in de mond.
Port Charlotte Islay Barley 2014 is te bestellen op de website van Bruichladdich en kost £75.00
Wist je dat je leuke weetjes kan vinden in onze rubriek 'Whisky names Explained' ?  

POPULAIR NIEUWS