Port of Leith Distillery maakt zich klaar voor opening

Nieuws
zondag, 26 maart 2023 om 17:00
leith
Als je in je vakantie toevallig naar Edinburghgaat, moet je absoluut naar Port of Leith Distillery gaan. Deze distilleerderij opent binnenkort haar deuren en is niet zomaar een nieuwe distilleerderij
Een ‘historisch moment’ is onderweg volgens Edinburgh News, want Port of Leith Distillery opent binnenkort haar deuren. Het is de eerste verticale distilleerderij in het Verenigd Koninkrijk en wordt omschreven als de grootste toeristische attractie voor whiskyliefhebbers in de omgeving. In het eerste jaar na opening worden er 25.000 bezoekers verwacht op het terrein van de oude koekjesfabriek, waar nu heel andere lekkernijen geproduceerd worden.
Port of Leith heeft onlangs de laatste mijlpaal bereikt: de installatie van twee handgemaakte koperen distilleerketels. Het betreft er een van 7000 liter (wasketel) en een van 5000 liter (distilleerketel). Beide ketels komen van The Speyside Copper Works in Elgin en pronken nu op een van de negen verdiepingen van de distilleerderij.
De negen verdiepingen van Port of Leith zullen door toeristen bezocht worden tijdens de vele rondleidingen en proeverijen die er gegeven worden. Tijdens deze evenementen fungeert een tussenverdieping als een panoramisch uitzicht over Leith en Edinburgh.

Port of Leith Distillery gaat flink whisky produceren

De distilleerderij creëert straks ongeveer 50 banen en moet flink wat whisky gaan produceren. Doordat er een energiebesparend gravitatie distilleersysteem gebruikt wordt, zouden er ongeveer een miljoen flessen whisky per jaar gestookt kunnen worden. Ian Stirling en Paddy Fletcher, de eigenaren van de distilleerderij, zijn ongelooflijk trots op wat er met de Port of Leith Distillery neergezet is.
Ze kunnen niet wachten tot de deuren eindelijk openen en de eerste mensen op bezoek komen. Voor het zover is moeten er nog wat dingen geregeld worden in Port of Leith en dan is het deze zomer tijd voor de opening. Een exacte datum is nog onbekend.