Engeland krijgt zijn veertigste stokerij: Ad Gefrin

Nieuws
woensdag, 22 maart 2023 om 11:00
barrels
In het Verenigd Koninkrijk zijn al talloze distilleerderijen te vinden. Toch is er altijd ruimte voor meer. In Wooler, Engeland zijn onlangs de deuren geopend van een hele nieuwe distilleerderij: Ad Gefrin. Het is de veertigste stokerij in Engeland en niet zomaar een.
Ad Gefrin is namelijk een stokerij en een Angelsaksisch museum in één. Voor de distilleerderij en het museum is er flink uitgepakt door de eigenaar. Het totaal kostte oprichters Eileen en Alan Ferguson namelijk 16 miljoen pond om op te zetten. Ze zijn daarbij gesteund door fondsen voor toeristische ontwikkeling.
Het doel is dat Ad Gefrin niet alleen lekkere whisky’s maakt, maar ook voor een constante stroom aan toeristen zorgt. Zij kunnen dan leren over het productieproces van whisky en genieten van rondleidingen en proeverijen, maar ook meteen leren over de geschiedenis van het gebied. Voor dit laatste heeft het British Museum schatten uitgeleend rondom het nabijgelegen fort, waar de stoker ook zijn naam aan ontleent.

Ad Gefrin opzetten ging niet zonder slag of stoot

Eileen Ferguson meldde over het opzetten van de distilleerderij dat dit niet makkelijk ging. De bouw duurde ruim vijf jaar. Het pand staat op een voormalig transportterrein en voordat dit een bezoekersattractie werd, ging er een en ander mis. Zo kwam de covid-pandemie ertussen die voor een flinke vertraging zorgde. Door de steun van de lokale bevolking en de instanties die het echtpaar bijstonden, is het uiteindelijk toch gelukt.
‘Ik heb hier diepe familiebanden, dus ik voel me bevoorrecht dat ik iets belangrijks en blijvends kan teruggeven aan de gemeenschap die ons zoveel heeft gegeven,’ aldus Ferguson.
Glen Sanderson, voorzitter van de Northumberland County Council, is blij met de komst van Ad Gefrin: ’Ik wil hulde brengen aan de familie Ferguson en het team van Ad Gefrin voor hun visie, passie en ongelooflijk harde werk om een eersteklas bezoekersbestemming en distilleerderij te creëren die de plattelandseconomie een nieuwe impuls zullen geven.
Voor de whisky die Ad Gefrin maakt, zal lokaal gemoute gerst worden gebruikt. Uiteindelijk moet Ad Gefrin hiermee gaan zorgen voor de eerste (legale) whisky in de regio in 200 jaar tijd. Het duurt nog even voordat dit klaar. Pas na 2026 komt de eerste drank in flessen terecht.
De distilleerderij en het museum zijn wel al geopend voor toeristen vanaf aanstaand weekend.