Hoe Schotland whisky stoken energieneutraal wil maken

Nieuws
maandag, 27 maart 2023 om 9:00
pexels photo 12301571
Energie neutraal produceren is tegenwoordig hot. Dat geldt niet alleen voor de zware industrie en transport als auto's en vrachtwagens, ook de whiskywereld moet er aan geloven. Voor het produceren van whisky is het immers noodzakelijk om te stoken en ook in de andere delen van het productieproces komt regelmatig energie te pas. Bovendien komt bij het stoken van whisky een flinke hoeveelheid broeikasgas vrij.
Uiteraard willen we ons geliefde drankje kunnen drinken zonder daar een potentiële nare bijsmaak bij te hoeven hebben. Daarom willen ze in Schotland het daarom nu over een heel andere boeg gaan gooien. Daar hebben volgens de Washington Post meer dan 140 distilleerderijen een convenant gesloten om hun productieproces helemaal groen te maken en tegen 2040 volledige 'net zero' klimaatneutraal te produceren. Vanuit de overheid is de drang naar klimaatneutraal produceren ook al ingezet, maar hiermee gaan de distilleerderijen daar een flinke versnelling op doorvoeren. De verplichting om klimaatneutraal te produceren geldt in Engeland namelijk pas vanaf 2050 en in Schotland vanaf 2045.

Schotse whisky distilleerderijen gaan klimaat neutraal

Om dit te bereiken zal flink ingezet moeten gaan worden op hernieuwbare energiebronnen. Denk daarbij aan wind voor elektriciteit en houtsnippers voor het stookproces. Ook het gebruik van zeegetijen en groene waterstof staan hoog op de agenda.
Het blijft niet bij het opwekken van energie, het distilleerproces heeft ook een aantal bijproducten. De bedoeling is dat ook die afvalstoffen, vaak biologisch van aard, hergebruikt kunnen worden als bijvoorbeeld diervoer of biobrandstof.
Sterker, zelfs de bussen die de toeristen door het whisky landschap vervoeren moeten binnen afzienbare tijd op biobrandstof gaan rijden, waarvoor Schotland meer dan 30,000 nieuwe oplaadstations wil bouwen.
Het zal een flinke uitdaging worden voor de Schotten, maar als ze dit daadwerkelijk voor elkaar krijgen, betekent dat wél dat zij hun whisky met een -letterlijk- schoon geweten voor kunnen schotelen.
Wist je dat we ook toffe prijsvragen hebben?