Wie aan whisky denkt, denkt al snel aan Schotland. Maar dat is zeker niet het enige land waar whisky gedistilleerd wordt. Al jaren wordt er in Japan gewerkt aan kwaliteitswhisky's en daarmee groeit de Japanse whiskyhandel als kool.
De eerste distilleerderij dateert zelfs al uit 1923! Tot voor kort was daar in het Oosten echter nauwelijks aandacht voor, Japanners, die dronken immers sake en daar bleef het bij. Niet dus. De Japanse whisky wist de laatste jaren door te dringen in het westerse bolwerk van whisky's en ook in de thuisregio staat Japan inmiddels als belangrijk whiskyland bekend.
De Japanse whiskyhandel is beeld
Volgens een rapport van
Report Ocean mag de Japanse whiskyhandel zich klaar maken voor een flinke stijging in de belangstelling de komende jaren. Al in 2018 werd de totale Japanse markt voor whisky geschat op zo'n 600 miljoen dollar. Deze markt groeit de laatste jaren als kool en de verwachting is dat die groei krachtig doorzet, zelfs met dubbele cijfers per jaar.
De totale markt aan alcoholische dranken groeit ook. Volgens
Statista groeit de totale consumptie in Japan van ruim 279 biljoen liter in 2020 naar bijna 322 biljoen liter in 2025. Dat betekent een groei van ruim 15%.
Japanse whiskyhandel sterk in de gaten te houden
Diverse grote Japanse whiskymerken zijn nu vooral bij de meer gespecialiseerde drankenhandelaren te koop, maar de kans is groot dat daar de komende jaren verandering in gaat komen. De Japanse whiskyhandel gaat als een speer!
Suntory Holdings is één van de grootste brouwers en distilleerderijen van Japan en heeft onder andere de merken
Hibiki, Hakushu en Yamazaki onder de vleugels. Deze drie zijn in in Nederland prima verkrijgbaar, maar een goede fles Yamazaki kost wel al snel zo'n 180 euro, terwijl Hakushu en Hibiki daar net wat onder zitten.
Andere grote merken in Japan zijn Nikka Whisky Distilling met merken als Single Malt Yoichi, Miyagikyo en Taketsuru Pure Malt Whisky. Chichibu Distillery is een vrji nieuwe distilleerderij, maar levert inmiddels topwhisky onder de merken Ichiro en de eigen Chichibu merknaam.
Dit is slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg, maar het moge duidelijk zijn: Japan staat te springen om de wereld van de whisky te veroveren. De kans is dus zeker aanwezig dat we binnenkort naast de vele Schotse en Amerikaanse whisky's ook een (nog grotere) scala Japanse whisky's tot onze beschikking zullen hebben.
Proost, oftewel Kanpai!