Stauning maakt noodgedwongen een unieke whiskyset

Nieuws
zondag, 05 maart 2023 om 9:00
stauning
De Deense distilleerderij Stauning Whisky heeft een ‘uniek concept’ op de markt gebracht. Je kunt namelijk haar nieuwe whisky kopen en vervolgens zelf de fles ontwerpen! Als je nu een fles Staining Rye, Stauning Smoke of Stauning Kaos koopt, krijg je een fles waarop alleen de hoognodige etiketten zitten. De rest mag je zelf doen met de bijgeleverde goudkleurige markeerstift en het stickervel.
Hoewel whiskyliefhebbers zelf aan de slag moeten met de flessen is het wel een uniek concept. Alex Munch, mede-oprichter en marketingdirecteur van Stauning Whisky, vertelt dat elke fles uniek wordt: ‘Er wordt in de whiskywereld veel gesproken over zeldzame flessen. Dit gaat echt over uniek in zijn soort, aangezien elke fles een kunstwerk wordt. Het is een innovatief idee en ik hoop dat consumenten er met hun creativiteit op in zullen springen.’
De doe-het-zelf flessen van Stauning Whisky worden in een beperkte oplage van 37.000 stuks wereldwijd geleverd. De flessen lopen qua prijs uiteen van 60 tot 70 euro en zijn via de website van Stauning te koop in bijvoorbeeld Duitsland via Amazon. Stauning roept mensen met een fles op om hun kunstwerken te delen. Het beste ontwerp wordt beloond met een reis naar Stauning Whisky in Denemarken.

Uniek Stauning Whisky concept uit pure nood ontstaan

Het idee voor de doe-het-zelf whiskyflessen van Stauning Whisky is niet vooraf bedacht. De distilleerderij had namelijk de intentie om de flessen gewoon te voorzien van etiketten. Er zijn alleen leverings- en productieproblemen rondom de etiketten, waardoor een deel van de labels niet op tijd bij de distilleerderij zijn. Het gevolg is dat de flessen niet gelabeld kunnen worden, op enkele etiketten na.
Munch vertelt dat er zelfs veel tijd en energie gestoken is in het ontwerp, maar dat er een oplossing bedacht moest worden voor de uitdaging die ineens ontstond. ‘Het zit in ons DNA dat wanneer we een uitdaging hebben, die oplossen. In plaats van onze levering enkele maanden uit te stellen, doen we iets speciaals en laten we de klanten hun eigen producten maken.’