Update - Aantal Nederlandse distilleerderijen blijft maar groeien

Nieuws
zondag, 05 maart 2023 om 9:30
vink
Wie denkt dat Schotland hét land is voor whisky’s heeft het misschien een klein beetje mis. In zoverre dat we niet ons eigen kikkerlandje mogen vergeten. Want wist je dat al meer dan 61 Nederlandse distilleerderijen momenteel whisky maken? Zo meldt Stichting Dutch Whiskyteers.

Update

Stichting Dutch Whiskyteers is inmiddels klaar met het tellen van alle distilleerderijen, zo is te lezen op Facebook. 'De stand staat nu op 80 distilleerderijen zowel werkend en gesloten.' De volgende stap is dat de kaart met daarop alle Nederlandse distilleerderijen wordt aangepast. Dus binnenkort kan er een nieuwe gekocht worden. 
Oorspronkelijk bericht:
Toen wij een paar weken geleden begonnen met onze vaste rubriek op donderdag Distilleerderij Donderdag kwam de teller al uit boven de vijftig. Maar de groei is nog groter dan verwacht. Als er één partij is de stand bijhoudt van Nederlandse distilleerderijen in Nederland is het Stichting Dutch Whiskyteers wel. Het duo, bestaande uit Lisette en Peter, vertegenwoordigt namelijk de kleinere spelers uit het land op diverse whiskyfestivals.

Meer dan 61 Nederlandse distilleerderijen in Nederland

Het is dan ook een Facebook-bericht dat wij tegenkwamen waarop de stichting aangeeft dat het al 61 geteld heeft ‘en moet er nog een aantal verwerken dus het blijven er geen 61’. Eerder liet Peter al in een reactie aan Whisky Monkeys weten dat er over tien jaar een paar prachtige Nederlandse whisky’s op de markt komen. Al hoeven we echt niet zo lang te wachten, want veel whisky’s zullen al eerder klaar zijn.
Zo wordt bijvoorbeeld de komende maand de eerste whisky van Willem’s Whisky gebotteld. En ook in het noorden van Nederland is er van alles gaande, ach eigenlijk wel in het hele land.
De vraag is wel hoeveel van die Nederlandse distilleerderijen het allemaal op termijn gaan vol houden. Sommigen vrezen dat een aantal zullen gaan omvallen en het niet redden. Daarvoor geldt maar één mooie uitspraak: time will tell. Vooralsnog is het mooi om te zien hoe Nederland hard aan de weg timmert om zelf whisky te produceren.
En jij, heb jij weleens een Nederlandse whisky geproefd? Zo ja welke en hoe vond je dat? Laat het ons weten in de reacties.