The Hearach is de eerste Isle of Harris whisky

Nieuws
woensdag, 24 mei 2023 om 13:00
whiskyvaten
De Isle of Harris distilleerderij opende zijn deuren al in 2015, maar de eerste whisky moet nog gebotteld worden. Dat moment komt nu razendsnel dichterbij want The Hearach (de eerste whisky) heeft een releasedatum.
De distilleerderij brengt The Hearach namelijk op 22 september dit jaar uit. De release van The Hearach whisky zal gepaard gaan met een aantal fysieke evenementen bij de distilleerderij in Tarbert, aangevuld door online evenementen. Een privé tasting van de eerste dram vindt bijvoorbeeld plaats op 22 september om 13:00 uur. Deze tasting wordt ook live gestreamd voor mensen die er niet bij kunnen zijn.
Daarna is het op vrijdagavond tijd voor een feest, want de whisky is vanaf dan te koop op het evenement en in de dorpsbars. Tijdens het feest zullen traditionele Cèilidh dansen en meer voorbij komen en zal de gin van de Isle of Harris Distillery ongetwijfeld ook geschonken worden.
Pas vanaf 23 september om 10:00 uur is de whisky in de distilleerderij winkel te koop. Op 2 oktober kan de whisky in winkels in het Verenigd Koninkrijk gekocht worden. Of The Hearach ook naar ons land komt is onduidelijk. Wel is bekend dat er slechts 3000 flessen zijn.

Is The Hearach de eerste Isle of Harris whisky?

De komende whisky van The Isle of Harris Distillery is ook meteen de eerste whisky die van het kleine Schotse eiland af komt, volgens de distilleerderij. De whisky is geproduceerd door lokale mensen op het eiland. Daar is The Hearach ook naar vernoemd uiteindelijk, want de naam betekent letterlijk ‘een inwoner van Harris’.
De whisky mocht rijpen in ex-bourbon, oroloso en fino butts. Daarna is de whisky non-chill filtered en zonder kleurstoffen gebotteld op 46 procent ABV. Exacte tasting notes van The Hearach zijn door The Isle of Harris Distillery nog niet uit de doeken gedaan. Dit zal ongetwijfeld in de nabije toekomst wel gaan gebeuren.
Wist je dat het Fèis Ìle feest op het punt staat los te barsten? Hier lees je er alles over.