Nieuwe Glengoyne whisky heeft alles met een koperen theepot te maken

Nieuws
woensdag, 24 mei 2023 om 11:00
glengoyne teapot dram no 9
Glengoyne heeft een nieuwe whisky onthuld die voor de negende keer een oud verhaal eert. Het is het verhaal van de Teapot Dram, die in de gelijknamige whisky herdacht wordt.

Wat is het verhaal van de Teapot Dram?

Vroeger kregen werknemers van distilleerderijen volgens traditie drie keer per dag drie vingers whisky. In de meeste distilleerderijen was dit new make spirit die heet uit de ketel kwam, maar bij Glengoyne kreeg het team wat anders. Daar werd namelijk Scotch uit first fill sherryvaten geschonken. Drie keer per dag drie vingers, meer niet.
Minder ervaren medewerkers drinken dit alleen niet altijd op. Zij schonken hun dram stiekem in een koperen theepot in de kantine. Oudere collega’s wisten dit en besloten later weer van de whisky in de theepot genieten. Zo ontstond de Teapot Dram. De Glengoyne Teapot Dram whiskyserie herdenkt deze traditie inmiddels al met acht releases.

Wat mag je van Glengoyne Teapot Dram Batch No.9 verwachten?

Daar komt nu een negende bij: Glengoyne Teapot Dram Batch No. 9. Om precies te zijn komen er van Batch No. 9 slechts 3000 flessen uit. De whisky heeft gerijpt in Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten en is uiteindelijk gebotteld op een mooie sterkte van 58,9 procent ABV.
De nieuwe Teapot Dram heeft aroma’s van appelstrudel en amandelschilfers. Verderj biedt de whisky de geur van met chocolade omhulde rozijnen en tonen van karamel. Op de tong is de drank fluweelzacht en rijk volgens de tasting notes. Qua smaak mag je ‘kleverige toffee pudding met dadels en kruiden van kaneel en kruidnagel, hints van donkere bessen en gedroogd fruit uit het sherryvat’ verwachten.
De Teapot Dram Batch 9 is verkrijgbaar in de winkel van de Glengoyne Distillery en via de website. De prijs is 140 pond (ongeveer 161 euro).

Niet zomaar een release

Katy Muggeridge, brand director bij Macleod Distillers, meldt dat Glengoyne Teapot Dram Batch No. 9 niet zomaar een release krijgt. Er wordt namelijk ook een speciale tour om de whisky heen georganiseerd: ‘We kijken ernaar uit om bezoekers te verwelkomen in de Glengoyne Distillery op onze nieuwe Teapot Tour om deze verwennende en decadente whisky te proeven’.
Tijdens de tour wordt niet alleen Glengoyne Teapot Dram Batch No. 9 geschonken. Deelnemers krijgen ook twee andere bekroonde whisky's uit de Glengoyne Collection te proeven. Welke whisky’s dat zijn, is niet onthuld.
Afbeelding: Glengoyne