The Macallan Harmony Collection Vibrant Oak whisky Review: Zoet met een focus op eikenhout

Nieuws
vrijdag, 18 oktober 2024 om 11:00
the macallan harmony collection vibrant oak 4
Na cacao, koffiebonen en groene weiden is het tijd voor eikenhout in The Macallan Harmony Collection IV whisky’s. De whiskyserie van de Speyside distilleerderij vertelt de reis van spirit in eikenhout én belicht elementen van een distilleerderij die inmiddels 200 jaar bestaat. Hoe het nieuwste element op de tong ligt, lees je in deze Vibrant Oak whisky review.
Zoals elk jaar bestaat ook in het jubileumjaar van The Macallan de Harmony Collection uit twee releases. Dit jaar zijn dat de The Macallan Guardian Oak en The Macallan Vibrant Oak. De expressies zijn samen met Cirque du Soleil gemaakt en eren een belangrijk onderdeel in de 200-jarige geschiedenis van de Schotse whiskymaker: eikenhout.

Inspiratie uit de natuur

Waar Cirque du Soleil constant inspiratie opdoet voor de meest spectaculaire shows, gaat The Macallan telkens weer aan de slag met spirit, Amerikaans eikenhout en sherry seasoned vaten om unieke expressies neer te zetten.
De Vibrant Oak expressie is een whisky die onderdeel uitmaakt van een verhaal dat de stokerij samen met Cirque du Soleil vertelt. Het verhaal gaat over Ayla, een jonge colourist, die op zoek is naar de perfecte kleur rood, en daarvoor inspiratie uit de natuur haalt. De single malt whisky heeft dan ook een roodoranje kleur die doet denken aan herfstbladeren.
De Vibrant Oak whisky heeft de kleur te danken aan een rijping in een combinatie van first fill sherry seasoned vaten en refill sherryvaten. De single malt heeft daarbij geen leeftijdsaanduiding gekregen, zoals ook het geval is bij de rest van de whiskyreeks.
the macallan harmony collection vibrant oak 1

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij The Macallan
Soort whisky Single malt
Kleur Herfstbladeren
Geur Intense vanilleboon, zoete sorbet, en limoenschil, gevolgd door peren en vanillecake.
Smaak Romige vanille panna cotta, boterige zandkoekjes, licht geroosterde kokos, amandelbrossel, appel en eikenhout.
Afdronk  Middellang met aanhoudende tonen van vanille.
Leeftijd Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage   44,2 procent
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Ongeveer 200 euro

Verleidelijke combinatie van zoetheid in de neus

De oud-goudkleurige single malt laat bij het wentelen een mooi olie-achtig spoor achter op de wand van het glas. In de tussentijd stijgen er zoete aroma’s van citroenroomijs en zoet, rijp fruit zoals groene appel en stoofpeer uit het glas omhoog, begeleid op een klein vleugje kruidigheid.
Met name de zoetekauw zal bij de geur van deze whisky direct verleid worden om een slok te nemen. Voor iedereen die nog even kan wachten om dit te doen, is er nog een zoetere geur van vanille kloppudding te ontdekken.

Verrassende wending

In de mond geeft de Vibrant Oak whisky een verrassing. De drank profileert zich namelijk in eerste instantie niet direct zoet, maar met een prikkelend mondgevoel met een moutachtige smaak. Daar komen al snel tonen van kokosnootschaafsel, nootachtige tonen en de smaak van eikenhout bij.
Pas na even op de tong gerust te hebben, wordt de whisky milder en verschijnen tonen van oublie wafels, vanille en amandelkoekjes. Dit gaat langzaam over in de afdronk, waarbij de smaken in volledige harmonie een voor een het toneel verlaten met als laatste de zoete smaak van vanille.

Conclusie The Macallan Harmony Collection IV Vibrant Oak Review

Dat The Macallan verrassend veel kan neerzetten met Amerikaans eikenhout en sherry seasoned vaten, was al duidelijk. Daar doet deze Harmony Collection whisky nog een schepje bovenop. De expressie is verleidelijk voor het oog en de neus, maar verrassend anders in de mond. Voor liefhebbers van zoet en tonen van mout is dit een aanrader.
+ Mooi alcoholpercentage
+ Verrassend smaakprofiel
+ Afdronk is erg gebalanceerd
- Niet voor mensen die rook zoeken of niet van bittere smaken houden
Deze review is gebaseerd op een evenement en dus één glas. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.

POPULAIR NIEUWS