Harry Potter van Havelte tovert een prachtige nieuwe whisky

Nieuws
dinsdag, 15 oktober 2024 om 7:00
cromlech certificaat whisky monkeys 1
Zoek je een lekkere whisky voor het najaar? Dan kun je prima uit de voeten met de nieuwe whisky van Drumlin Distillery: Cromlech Single Estate 2021. De lancering van deze krachtige whisky vindt plaats op 1 november.
We schrijven bewust ‘krachtig’ omdat de Nederlandse stoker uit Havelte geen whisky’s bottelt onder de 50 procent. Om de woorden van Erik Poutsma, eigenaar van de distilleerderij, te citeren: ‘In deze distilleerderij beginnen de whisky’s met een 5. Geen gelul.'

Harde werken wordt beloond

Op 1 november komt de Cromlech Single Estate 2021 dus uit en dat wordt de beste whisky-expressie van de Nederlandse stoker tot dusver.
De Harry Potter van Havelte is enorm blij dat het harde zwoegen de afgelopen periode beloond is:
‘De derde keer is het me gelukt. (…) Ik wil natuurlijk niet het geheim van de smid vertellen, maar door de melange van vaten is het me eindelijk gelukt om zelfs bij een driejarige whisky die prikkel van tannines kwijt te raken.’
Erik Poutsma.
Jonge whisky’s hebben vaak een scherp karakter, de prikkel die Poutsma beschrijft. Maar volgens hem kun je deze dram rustig naast een whisky van 4, 5 of 6 jaar oud zetten.

Vader en zoon aan de whisky in de jaren 70

Hij is een whiskyliefhebber pur sang sinds de jaren 70 toen hij Schotse whisky’s aan het ontdekken was met zijn vader, zoals je kunt lezen in ons exclusieve interview met hem.
Papalief danst ergens op een wolkje boven ons, maar wat zou hij gezegd hebben?
‘Hij zou wel iets zeggen van: jongen, dan heb je goed gedaan.’

Hoe smaakt de Cromlech Single Estate 2021?

De tasting notes van de whisky zijn als volgt:
  • Geur: Krachtig in de neus. Een beetje parfumachtig en pijnboom-achtig. Jong karakter. Lichte geuren van viooltjes en drop, die wegebben met het toevoegen van water. Dan verschijnen er nieuwe geuren als een wei vol wilde bloemen en een warme aardse geur. De bloemachtige kwaliteiten transformeren naar hazelnoten en kweepeer.
  • Smaak: Noten, aardachtige smaken en er is wat mout waarneembaar. De pittigheid neemt af met het toevoegen van water. Dan hangt de dram nog steeds in de mond, maar niet in de keel.
  • Afdronk: Vergelijkbaar met een Schotse Highland whisky. Smaken van moutgranen volgen, maar die verdwijnen met behulp van water. Er is geen sprake van zuurheid van veel jonge Schotse whisky’s.

Waar is de whisky te koop?

De whisky kun je in de pre-order zetten via de webshop van de distilleerderij zelf. Dat kost 79,95 euro. Daarvoor krijg je een certificaat waarmee je de drank in november kunt ophalen.
In dit overzicht zie je wat we nog meer over Drumlin Distillery hebben geschreven.
Mede mogelijk gemaakt door Drumlin Distillery. Nix18.

POPULAIR NIEUWS