‘Tot op de dag van vandaag wordt er ongeveer 92 procent blended whisky gedronken’

Nieuws
vrijdag, 13 oktober 2023 om 13:00
glencairn glass
Als je een whisky lover bent of kent, kun je er niet omheen: mensen die enkel geïnteresseerd zijn in single malt whisky’s. Maar wist je dat het grootste gedeelte van de godendrank zit in blended whisky’s en er helemaal niet zoveel single malt whisky’s worden gedronken?
Afgelopen maand hadden we een exclusief interview met Herman van der Meij Luxury & Scotch Whisky Ambassador Benelux bij Diageo. Tijdens dit gesprek kwamen diverse onderwerpen aan bod. Eén ding wat van der Meij zei, was het volgende: ‘We doen Natuurlijk wel heel interessant over malts. Maar tot op de dag van vandaag wordt er ongeveer 92 procent blended whisky gedronken en maar 8 procent wereldwijd is malt whisky. En voor 1960 had je helemaal geen single malts, want alles ging door de blends.’

Blended whisky versus single malt

Een blended whisky is een whisky is een mix van meerdere whisky’s, bijvoorbeeld het Japanse merk Hibiki, terwijl single malt gemaakt wordt uit één beslag en uit één distilleerderij komt. Sommigen zweren erbij dat laatstgenoemde ‘beter’ zou zijn, terwijl er allerlei prachtige blended whisky’s op de markt zijn en nog steeds bijkomen.
Het is net zoiets als dat sommige mensen een duurdere whisky (lees: oudere) per se beter vinden. Van der Meij zei hier eerder over dat hij vindt dat we dan te maken hebben met 'verpissers' en hij zou maar al te graag al zijn tastings blind willen geven. Puur om te checken of mensen zonder kennis vooraf eruit halen wat voor whisky heel oud is en welke niet. Met andere woorden: proef je daadwerkelijk alles wat je denkt?

Staat de smaak voorop of niet?

Want zou niet de smaak van de godendrank voorop moeten staan. Dezelfde vraag kan natuurlijk gesteld worden wat betreft blended whisky’s. Wat is lekkerder of beter: blended whisky of single malt? Doe vooral mee aan onderstaande poll!

Poll

POPULAIR NIEUWS