Wat is de beste whisky om in een cocktail te gebruiken?

Best of
door Whisky Monkeymaandag, 02 oktober 2023 om 7:00
cocktail
Op Whisky Monkeys berichten we niet alleen over de godendrank in zijn puurste vorm, ook wel neat genoemd, maar hebben we het ook regelmatig over whiskycocktails. Waarom? Omdat je het levenswater gewoon mag drinken, zoals jij dat lekker vindt. Vandaag leggen we je uit dat je niet zomaar een whisky kiest voor je whiskycocktail. Als je de euro's wegdenkt én creatief nadenkt, zijn er een hoop mogelijkheden!
Er zijn allerlei whiskycocktails om te maken. Laten we meteen één misverstand wegnemen: gebruik goede whisky en denk niet ‘dat is zonde van het geld'. Een beginner maakt vaak de denkfout dat een cocktail gemixt dient te worden met goedkope whisky. Er wordt vaak ten onrechte aangenomen dat je de smaak van de whisky niet proeft.

Ga voor kwaliteit en daag jezelf uit

Stel jezelf de volgende vraag: proef jij het verschil tussen Coca Cola en een B-merk? Heb jij in de gaten wanneer jij een verse pizza eet in een pizzeria of een pizza uit het AH-vriesvak pakt en in de oven stopt? Zo simpel is het. Je proeft dingen! Met andere woorden: je mond heeft heel goed in de gaten wat voor whisky er in een cocktail zit. Als je een goedkoop B-merk ergens in gebruikt, zeker als het een whiskycocktail is waarbij de whisky essentieel is zoals een whisky sour, doe je jezelf dan ook tekort.
Daarbij werkt het bij cocktails net als bij pizza's: gebruik je fantasie! Want een ander ingrediënt kan een hele andere smaak geven. Als jij zin hebt in wat bitters, doe je er verstandig aan om wat olijven op een pizza te doen. Voor whiskycocktails geld het zelfde: als jij zin hebt in een bekende Old Fashioned, maar dat net even anders wilt doen dan wat je al kent, gooi je er een bijvoorbeeld een Talisker whisky doorheen. Niets voor niets luidt een bekend gezegde dat verandering van spijs doet eten, eh... drinken!

Gebruik de beste whisky’s

Kortom, haal vooral merken in huis die jij lekker vindt. Veel whisky's kun je én puur drinken én in een whiskycocktail stoppen. Zelfs als jij een whisky puur drinker bent, wil je toch ook dat je gasten het beste van het beste krijgen? Als je een keer visite krijgt, schotel dan bijvoorbeeld die ene goede vriend of vriendin eens een lekkere cocktail voor. Er zijn heel wat whiskymerken voor handen en alles zal effect hebben op hoe je whiskycocktail zal smaken. Stel dat je een standaard cocktail iets zoeter wilt maken, kun je kiezen voor een zachtere Ierse whiskey van aard, maar in de rest van de gevallen zijn Schotse whisky's helemaal prima. Diageo heeft een heel portfolio aan mooie merken (denk aan: Talisker, The Singleton, Johnnie Walker) die zowel neat gedronken kunnen worden als uitermate geschikt zijn voor een cocktail.

Bij nieuwe bar Sonora staat creativiteit voorop

Sterker nog, er wordt in de horeca in Nederland al flink mee geëxperimenteerd. Met name in de Amsterdamse hoofdstad leeft de cockailscene enorm en proberen diverse bars continu te experimenteren. Een mooi voorbeeld hiervan is de vrij nieuwe bar Sonora bij de Rai. Daar wordt bijvoorbeeld Talisker Parley verwerkt in de zogeheten pears & butter cocktail, die ontwikkeld is door bartender Angelos Oikonomou.
Bovendien gaat het bij Sonora een stap verder dan enkel drinken; je kan er namelijk ook een hapje eten. Er wordt aangeraden om de pears & butter cocktail te pairen met de Simmenthaler tartaar. Over de cocktail zelf zegt Sonara het volgende: 'Het is een drankje in Mizuwari-stijl waarbij gezuiverd perensap wordt gebruikt voor verdunning, korianderzaadhoning en een deel van de whisky wordt gewassen met boter voor textuur.'

Talisker Parley van alle markten thuis

Dus mocht je een keer in de buurt van de hoofdstad zijn, is het leuk om eens zo'n nieuwe cocktailvariant te proberen. Al kun je natuurlijk ook zelf thuis kijken hoe creatief je bent. Het is een kwestie van de juiste cocktailingrediënten in huis halen en lekker whisky om daarna wat recepten te proberen. Een Highball maken is niet zo moeilijk. Maar heb je er al aan gedacht om bestaande cocktails net even een ander tintje te geven? Wat dacht je bijvoorbeeld van een Horseneck met een lekkere kick? Of een rokerige whisky in je Hot Toddy?
Ons advies: doe dat eens met Talisker Parley, een betaalbare whisky met een uitgesproken smaakprofiel. Deze godendrank heeft gerijpt in Franse eikenhouten XO cognacvaten en wordt door Monk omschreven als 'tonen van zachte pruimen en zoete rozijnen, de formidabele kracht van de diepblauwe oceanen, gevolgd door een rijke fruitigheid, de zilte smaak van zeezout en pittige rook.'
Het mooie is bovendien dat drie euro per fles wordt gedoneerd aan Parley, een non-profit organisatie die de zeeën beschermt. Dus daarmee is het een uitgave die je niet alleen voor jezelf en je omgeving (organiseer eens een cocktailavondje!) doet, maar waarmee je ook iets teruggeeft aan de natuur. Niet voor niets is de slogan van Talisker: Made by the sea.
Dit artikel is in samenwerking met Diageo.  

POPULAIR NIEUWS