Whisky Names Explained: Horstman whisky

Rubrieken
maandag, 22 april 2024 om 15:00
Horstman 28 year old doppen
Deze week blijven we in de Whisky Names Explained op Nederlandse bodem. We gaan naar Distilleerderij Horstman in Losser, waar onlangs whiskygeschiedenis geschreven is met de oudste single malt whisky van het land. Waar komt de naam van de whisky's vandaan? Is het een open deur of schuilt er nog meer achter?
Natuurlijk is Horstman de achternaam van de meesterdistilleerder van Distilleerderij Horstman . Maar wist je dat Horstman ook nog ergens anders voor staat? Je komt erachter in deze Whisky Names Explained.
In Losser wordt al jaren whisky gestookt door Johan Horstman, eigenaar van Distilleerderij Horstman. Hij heeft al talloze expressies uitgebracht en heeft met zijn 28 jarige whisky onlangs geschiedenis geschreven. Dit is namelijk de oudste Nederlandse single malt whisky ooit. Maar waar komt de naam Horstman eigenlijk vandaan?

Een naam die uit twee delen bestaat

Horstman is niet zomaar een distilleerderij. In een interview dat Whisky Monkeys met de meesterdistilleerder had, vertelt hij dat hij en zijn vrouw er belangrijke waarden op nahouden.
‘We werken alleen maar met gehandicapte mensen hier. Mensen die afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. Dat vinden mijn vrouw en ik heel belangrijk. Ze krijgen hier een kans. (…) Het enige wat ze mee moeten nemen: "Ik wil". En de rest zorgen wij voor. Daarom hebben we dit project ook aangenomen. (…) Samen kunnen we de hele wereld aan en onder het genot van een kop koffie kun je alle problemen oplossen.’
Het zijn waarden die ook terugkomen in de naam van de stokerij in Losser. Deze is namelijk in twee delen op te knippen: 'Horst' en 'Man'. Het opknippen van de naam is een idee van Horstmans vrouw Trijntje. Zij besloot de waarden 'warmte, bescherming en betrokkenheid' te gebruiken in de naam. Dit is ook waar 'Horst' uit Horstman voor staat. Het betekent groot nest, een plek die alle drie deze waarden biedt.
Het tweede gedeelte van de naam 'Man', staat voor de meesterdistilleerder zelf. Hij is de man die het nest draagt. De achtergrond van het logo van Distilleerderij Horstman is overigens in de kleuren van het wapen van Losser gemaakt. Daarmee verwijst de distilleerder naar de plek waar hij al jaren stookt.
We vertellen meer over de distilleerderij in onze Distilleerderij Donderdag over Horstman. Voor nog meer artikelen over Distilleerderij Horstman kun je ook hier terecht.
Mede mogelijk gemaakt door Distilleerderij Horstman.

POPULAIR NIEUWS