Nepalcohol zorgt voor jaarlijks miljarden aan verlies

Nieuws
zaterdag, 11 februari 2023 om 17:00
whiskyfles
Nepalcohol. Valse drank dat verkocht wordt onder de noemer bier, wijn of sterke drank. Het kost de Europese Unie jaarlijks bakken vol met geld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Fraudeadviespanel.
Het rapport ‘What's your poison: the true cost of fake alcohol and how to catch the culprits’ komt voort uit onderzoek dat in oktober 2022 uitgevoerd is. De deelnemers van de discussie waren verschillende deskundigen zoals Maureen Downey, oprichter van Chai Consulting en Winefraud.com, Isabel Graham-Yool, directeur veilingen en particuliere klanten bij Whisky Auction, en Kerri McGuigan, medewerker in het team bedrijfscriminaliteit bij Peters & Peters.
Het team ging achter de schade aan die door nepalcohol veroorzaakt wordt en deelde de bevindingen met de wereld. Nepalcohol blijkt verantwoordelijk te zijn voor ruim drie miljard euro aan omzetdelving. Het rapport schat daarbij dat er door nepalcohol een tekort aan btw en accijnzen heeft veroorzaakt van ruim 1,2 miljard pond. Het verloren geld is niet het enige dat de nepalcohol veroorzaakt heeft. Frauduleuze alcohol is namelijk ook verantwoordelijk voor ruim 23.000 verloren banen in de Europese Unie.
‘Door de enorme complexe markt is het voor criminelen redelijk eenvoudig om vervalsingen in de legale distributieketen te brengen.’ Volgens Alan Bryse, interim-hoofd van het Fraudeadviespaneel. Bovendien meldt Bryse dat nepalcohol niet alleen voor het bedrijfsleven gevaarlijk is, maar ook voor de consument een reëel gevaar vormt.

Wat is nepalcohol?

Nepalcohol is namelijk in sommige gevallen ‘nagemaakte gedistilleerde drank die gevaarlijke chemicaliën bevat en waarvan het drinken fataal kan zijn.’ De nepalcohol wordt door criminelen in plaats van de drank in de flessen gedaan, waardoor je in plaats van een lekkere TheMacallan een fles gevaarlijke bocht koopt. Ook kan het voorkomen dat nepdrank met de echte drank gemengd wordt, wat een vreemde mix oplevert.
Overigens is het niet altijd zo dat nepalcohol direct gevaarlijke chemicaliën bevat. In sommige gevallen koop je een dure fles drank, terwijl de oorspronkelijke drank uit de fles gehaald is en vervangen is door goedkopere drank. Graham-Yool vertelt dat dit bij de meeste whiskyvervalsingen het geval is: ‘De meeste whiskyvervalsingen bevatten wel degelijk whisky, maar niet van de kwaliteit, leeftijd of herkomst die de fles, het etiket en de dop beloven.’
Je kunt volgens de Whisky Auction directeur wel herkennen wanneer je met een nepwhisky te maken hebt. Allereerst gebeurt dit bij vooral populaire whisky's zoals de Schotse. Daarbij zijn er signalen die je kunt herkennen. Als het vulniveau er verdacht hoog of laag uitziet, is het waarschijnlijk niet goed. Ook kan er gelet worden op de drop of het deksel van de drank en of er spelfouten op de fles te vinden zijn.
Het zijn misschien kleine dingen, maar zodra je merkt dat er iets niet klopt, zie dan af van de aankoop. Wat er exact aan deze vorm van fraude gedaan kan worden, meldt het rapport helaas niet.

POPULAIR NIEUWS