Vraag Maar Raak: Welke welke whisky uit de Highlands maakt indruk?

Nieuws
vrijdag, 18 oktober 2024 om 15:00
wolfburn black saturday review whisky monkeys
Schotlands heeft verschillende whiskyregio's, waarvan één het geliefde Highlands. Maar welke whisky's uit die regio maken indruk? We stelden de vraag aan de Whisky Monkeys in een nieuwe Vraag Maar Raak.

Hessel

Er zijn veel whisky's uit de Highlands die fantastisch zijn. Er bestaat ook niet zoiets als een type Highland whisky. Er zijn geturfde en ongeturfde Highlanders, waar sommige wat ziltig zijn en andere delicater. Ook vind je olieachtige of stroperige aan en zo is er een heel scala aan verschillende finishes. Distilleerderijen uit de Highlands waar ik van onder de indruk blijf, zijn Clynelish, Glendronach, Ardnamurchan en Wolfburn.
Whisky proeverij registratie kaarten - 33 Books USA Image
Whisky proeverij registratie kaarten - 33 Books USA
EUR25.95
Op voorraad
Koop op bol.

Siniša

Ik ben het met Hessel eens. Wat is een typische Highland whisky? Overigens moeten we ook niet vergeten dat Island officieel bij Highland hoort en dan komen er ook nog wat licht geturfde pareltjes om de hoek kijken zoals Highland Park en Arran Machrie Moor. Highland distilleerderijen waar ik graag een dram van neem zijn Glenmorangie, Balblair, Wolfburn, Clynelish en Glengoyne.

Jan-Marc

Er worden prachtige dingen gemaakt in de Highland. Zelf ben ik fan van Wolfburn en mag ik ook graag een glaasje Ardnamurchan of Clynelish drinken en zo zijn er nog wel een aantal distillery’s te bedenken in de Highland waar ik blij van word.

Gemma

Ik ben vorig jaar bij Tullibardine geweest en dat was wel echt een heel bijzondere en smaakvolle ervaring. Ik had nog niet zoveel van deze whisky's gehad en wij hebben daar onder andere de Tullibardine 228 Burgundy Cask Finish, The Murray Triple Port Finish en de Sovereign Bourbon Barrel finish gehad. Ik heb het idee dat dit een whisky is die niet vaak (genoeg) wordt besproken als een zeer lekkere whisky uit de Highlands.

Daan

Dan kom ik uit op Ben Nevis. Vooral de oudere uitgaves van deze whisky hebben een heerlijk "vetje" in de smaak dat heerlijk boterig is. Gelukkig zijn er veel Ben Nevis uitgaves van onafhankelijke bottelaars beschikbaar zodat je in allerlei versies kunt genieten van deze fijne whisky.

Ilse

Het is in eerste instantie niet de whisky, maar de de tour van Clynelish die bij mij indruk heeft gemaakt. Clynelish is een van de eerste distilleerderijen van Johnnie Walker die verbouwd is naar moderne maatstaven. De tour begon met beleving van de geschiedenis aan de hand van stukjes puzzel uit een magische ladenkast.
Begeleid door spannende lichteffecten en muziek was dit een bijzondere ervaring die je een keer zou moeten beleven, ook al vind je het kitsch.
Na de rondleiding in de distilleerderij en bij de tasting van een overigens fijne Clynelish blijf je nog lang hangen in de magie van deze beleving.

POPULAIR NIEUWS