Wanneer kreeg Nederland voor het eerst een whiskyfestival?

Nieuws
zondag, 06 oktober 2024 om 7:00
whiskyfestival den haag 2023
Tegenwoordig zijn er geen festivals meer weg te denken uit het land en is het festivalseizoen in volle gang. Maar wist je dat degene die dit concept naar Nederland bracht Wouter Wapenaar is en hij ervoor zorgde dat de godendrank in eerste instantie in een kerk te proeven was?
Wapenaar bezocht in 1999 het eerste whiskyfestival dat in Speyside werd georganiseerd. Het was een particulier initiatief en in Nederland bestond zoiets nog niet. In reactie met Whisky Monkeys zegt hij het volgende:
'Ik, althans mijn bedrijfje British Travel Service, was de enige buitenlandse reisorganisator die met een groep het festival bezocht. Het festival zelf was geen succes. Maar toen is wel het idee geboren (aan de toog in het café De Still in Amsterdam) om in plaats van naar Schotland te gaan om whisky te proeven, het om te draaien en de whisky naar Nederland te halen en daar de whisky te proeven. Dat scheelde een hoop reiskosten.'
Wouter Wapenaar.

Grootste whiskyfestival van Nederland

In 2000 was het zover. Toen vond toen werd het eerste whiskyfestival in Nederland georganiseerd in De Oude Kerk in Amsterdam. Later bracht Wapenaar dit concept naar Leiden en nu organiseert hij al jaren International Whisky Festival in Den Haag. Dat is het grootste whiskyfestival dat Nederland heeft én dit vindt nog altijd plaats in een kerk.
Wapenaar vond de setting destijds wel gezellig en is sindsdien niet meer daarvan afgeweken. Sterker nog, er zijn veel mensen die hem gevolgd hebben. Zo wordt het jaarlijkse festival in Leiden, nu georganiseerd door Jack Lolkes de Beer, nog altijd gehost in een kerk.
De whiskyfestivals springen inmiddels als paddenstoelen uit de grond, zoals onze kalender ook laat zien.

Op zoek naar vernieuwing

Wat vooral opvalt is dat tegenwoordig mensen toch ook afwijken van de typische locatie van een kerk. Hielander Whiskyfestival in Alkmaar houdt er nog aan vast, maar je ziet andere partijen experimenteren met locaties.
Denk bijvoorbeeld aan Whiskyjongens, WTF en Loods of Whisky. Mensen zoeken nieuwe manieren om een festival onder de aandacht te brengen.

Uit dezelfde stal: festival in manege op komst

Wie dat ook doet is een dame die uit dezelfde stal komt als Wouter Wapenaar, namelijk dochterlief Sophie Wapenaar.
Zij komt begin 2025 met haar eigen festival en heeft besloten het net even anders te doen dan haar vader. Whiskyfest vindt namelijk niet plaats in een kerk, maar in een manege.

POPULAIR NIEUWS