Wat is de beste Belgische whisky?

Nieuws
donderdag, 16 maart 2023 om 13:00
belgie
Niet alleen in ons eigen landje wordt er hard gewerkt aan (nieuwe) whisky’s. Onze buren kunnen er ook wat van. We kijken met een schuin oog naar België. Maar wat is nu de beste Belgische whisky?
Over smaakt valt natuurlijk te twisten, zo simpel is het. Maar als er één ding een belangrijke graadmeter is in de whisky-industrie is het Jim Murray’s Whisky Bible. Nu is het boekje van jaargang 2023 al even uit, maar wist je dat in deze laatste editie een Belgische whisky op nummer 5 staat? En dan dus vijf als in: beste whisky's ter wereld.

Beste Belgische whisky afkomstig van Belgian Owl Distillery

De beste Belgische whisky is dan ook Belgian Owl van Belgian Owl Distillery. De whisky’s worden gemaakt van lokaal geteelde gerst, wat de basis is voor alle whisky’s. Een kijkje op de officiële website laat bovendien zien dat de Belgische Terroir Whisky al drie keer bekroond is met de prijs ‘Europese Whisky van het Jaar’, namelijk in 2011, 2015 en 2022. Deze whisky kan geproefd worden als mensen een rondleiding boeken. Een rondleiding kost 20 euro voor volwassenen en duurt 1,5 uur. Op de website is het volgende te lezen over deze rondleiding: ‘Laat je overwelmen door de fantastische aroma's uit onze twee majestueuze stills: fruitig en floraal, hout en kruidig. Wie weet kom je tijdens je bezoek onze eigen 'Owl' wel tegen: Master-Distiller Etienne.’

Prima te doen vanuit Nederland

De distilleerderij is gevestigd in Fexhe-le-Haut-Clocher, vlakbij Luik en iets minder dan drie uur rijden vanaf Amsterdam. Voor mensen vanuit Limburg is zo’n bezoekje goed te doen. Hier vind je een overzicht van de whisky’s van het bedrijf.

Meer Belgische whisky op komst

Onlangs kwamen we met het nieuws dat de eerste Brusselse whisky er ook aan komt, van Tipsy Tribe. Al moeten we daar nog even drie jaar op wachten. Whisky mag immers pas officieel na drie jaar whisky heten.