Wereldberoemde Franse ontwerper aan de slag bij een bekende distilleerderij

Nieuws
dinsdag, 12 december 2023 om 9:00
mortlach whiskys
Mortlach is komende lente 200 jaar oud. Ter gelegenheid van deze mijlpaal heeft de distilleerderij de handen ineen geslagen met de Franse ontwerper en architect Philippe Starck voor een unieke collectie die de toepasselijke naam Mortlach x Starck krijgt. Het lijkt er daarbij op dat Mortlach als whiskymerk geheel opnieuw uitgevonden wordt.
Starck heeft onder andere restaurants en hotels ontworpen en met merken als Adidas en Alessi gewerkt Daarnaast heeft hij onder meer jachten, kleding, keukens, meubilair en badkamers ontworpen, maar nog nooit met whisky gewerkt. Daar komt nu verandering in met de Mortlach x Starck collectie. Er wordt nog niet veel informatie prijsgegeven, maar Starck geeft wel een kleine hint.
‘Mortlach is het resultaat van een wetenschappelijk genie, Alexander Cowie. Sinds de oprichting heeft het merk nieuwe gebieden uitgevonden en verkend, en whisky's gemaakt die ongelooflijk rijk zijn zonder gimmick of iets overbodigs. Dit was een sterke schok voor mij, want Mortlach behoorde duidelijk al tot de toekomst. Het evolutieverhaal van Mortlach maakt een sprong voorwaarts naar de moderniteit, met de elegantie van de natuur en de magie van de wetenschap ten dienste van de mensheid.’

De Mortlach x Starck lijkt niet de enige stap die gezet wordt

Ook Pedro Mendonça, Diageo’s Global Reserve Managing Director, vertelt iets over de samenwerking en de komende collectie. Hij vertelt dat hij trots is dat Mortlach het eerste whiskymerk is waarmee Starck samenwerkt en dat het merk en de ontwerpen samen aan de slag gaan. Samen zullen we ons wagen aan creatieve nieuwe hoogten, opnieuw uitvinden wat whisky voor een generatie zal vertegenwoordigen, de spirit van Mortlach heruitvinden en opnieuw opbouwen.’
Hoewel Mendonça het eerst heeft over de nieuwe collectie, lijkt hij door te schemeren dat Mortlach in zijn geheel op de schop gaat. In 2014 is er al een aanpassing in het portfolio van het whiskymerk geweest, maar dit leverde niet de gewenste resultaten op. Daarna is er nog eens een rebranding geweest in 2018, waarbij flessen op de schop gingen en het kernassortiment aangepakt werd. Het zou zomaar kunnen dat dit nog een keer gaat gebeuren in samenwerking met Starck.
Het duurt nog even voordat we meer zullen horen. Naar verwachting komt Mortlach in het voorjaar van 2024 met een onthulling.
Mortlach werd onlangs nog vertegenwoordigd in de Diageo Special Releases 2023 collectie. In deze whiskyserie is The Katana’s Edge, een unieke dram van het merk te vinden. Een van de smaken die je bij deze vloeistof proeft, is umami. Meer over deze whisky en de Special Releases van 2023 lees je in onze Mortlach The Katana’s Edge Review.
Foto: Diageo.

POPULAIR NIEUWS