Alles wat je moet weten over The Glenrothes the 42 whisky

Best of
dinsdag, 19 september 2023 om 7:30
glenrothes 42 1
Om een whisky van 40 jaar of ouder te creëren, moet je van goede huize komen. The Glenrothes is dit meermaals gelukt en zo ook met de nieuwe The Glenrothes the 42. We vertellen je alles wat je moet weten over deze parel van een whisky.
Laten we je eerst meenemen naar de plek waar het allemaal gebeurt: Rothes. Dit charmante stadje in het hart van de Schotse Speyside is sinds 1879 de thuisbasis van The Glenrothes. Wanneer je langs de plaatselijke begraafplaats loopt en het terrein opkomt, springen de knalrode deuren en raambekleding meteen in het oog.
Onder een idyllisch bruggetje stroomt de waterbron die zo belangrijk is voor het proces van whisky maken bij The Glenrothes: de Burn of Rothes. Deze beek verdeelt de distilleerderij in tweeën. Aan de ene kant van het water is de stokerij te vinden en aan de andere kant staan de warehouses. In deze rijpingsmagazijnen ontplooiden vier vaten met The Glenrothes spirit zich in 42 jaar tot de unieke whisky die nu uitgebracht is.
Wat bijzonder aan de The Glenrothes distilleerderij is, is dat het een van de weinige whiskymakers is die een eigen kuiperij heeft. Een team van vier kuipers prepareert jaarlijks 6000 vaten voor de rijping van de godendrank. Dit zou zomaar een van de sleutels tot het succes van de kwalitatief hoogstaande drank kunnen zijn.

Een fluwelen verpakking én mondgevoel

Volgens meester whiskymaker Laura Rampling maken de vier vaten die ze vakkundig heeft uitgekozen samen een prachtige en elegante whisky van 43 procent alcohol die onderscheidend zoet, maar toch ook fluweelzacht van smaak is. Een overweldigend aroma van zongerijpte abrikozen en sinaasappelschil omhelst de geur van gesuikerde amandelen. De smaak laat zich omschrijven als de rijke zoetheid van bruine suiker, sinaasappelolie, korianderzaad en honingraat.
glenrothes 42 2

Kleurrijke verpakking

De kleurrijke verpakking waarin deze elegante single malt in pronkt, springt gelijk in het oog. De golvende zee van kleuren aan de buitenkant van de luxe doos staat symbool voor de veranderende kleuren van het landschap in Rothes. De binnenkant van de verpakking lijkt een knipoog te zijn naar het fluwelen mondgevoel. De fraai ontworpen fles wacht in diepgroen velours om geopend te worden.

The Glenrothes gaat voor leeftijd, luxe en kwaliteit

De The Glenrothes the 42 zal je niet snel op de planken van de plaatselijke slijter zien. Er zijn maar 1134 flessen verschenen waarvan er slechts 13 bestemd zijn voor de Nederlandse markt. Het prijskaartje voor deze luxueuze single malt is zelfs voor een 40 jaar oude whisky aan de hoge kant: 6750 pond, wat omgerekend 7853 euro is. Heb je hiermee échte godendrank in handen?! Je beseft in ieder geval één ding: dit is niet zomaar een whisky.
Met de The Glenrothes the 42 zet de Speyside distilleerderij een stap vooruit in het duurdere segment. De twaalf jaar oude binnenkomer moet plaats maken voor de 18-jarige variant die de nieuwe starter wordt binnen het The Glenrothes’ kernassortiment. Met de in 2019 gelanceerde 40- en 50 jaar oude editie kiezen ze in Rothes duidelijk voor leeftijd, luxe en kwaliteit.
Dit artikel is in samenwerking met Maxxium.
Foto's: The Glenrothes.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties