Whisky Names Explained: Kilchoman Loch Gorm

Nieuws
maandag, 11 december 2023 om 15:00
kilhoman loch gorm
Kilchoman is een van de jongste distilleerderijen op Islay. Enkele succesnummers van deze nieuwkomer zijn Machir Bay, Senaig en Loch Gorm. In deze Whisky Names Explained vertellen we je het verhaal achter Kilchoman Loch Gorm.

Coman’s Kerk

De grote naam achter de boerderij-distilleerderij Kilchoman is Anthony Willis. In 2005 begon de Engelsman met het maken van whisky op traditionele wijze. Het was sinds 125 jaar de eerste nieuwe distilleerderij op Islay. De naam Kilchoman is afgeleid van het Schots-Gaelische woord “Cill Chomain,” wat “Coman’s Kerk” betekent.
Kilchoman verwijst naar een vroeg-Christelijke kerk die ooit in de buurt van de huidige Rockside farm distillery stond. De naam Kilchoman laat zien dat de omgeving belangrijk is voor Willis en zijn team. Alle grondstoffen worden uit de plaatselijke omgeving op Islay gehaald. Van de gerst tot aan de turf; deze whisky is een en al Islay.

Kilchoman Loch Gorm

Kilchoman bracht in 2009 de eerste whisky op de markt die direct bij liefhebbers van geturfde whisky in de smaak valt. Vanaf 2012 maken de Loch Gorm bottelingen hun debuut in het kernassortiment van de distilleerderij. Maar wat is Loch Gorm en wat voor whisky krijg je dan?
Loch Gorm is de naam van een meer niet ver van de Kilchoman distilleerderij. Loch Gorm is een zoetwatermeer met een prachtige flora en fauna. Het is een van de weinige zoetwatermeren op Islay. De meeste meren, zoals het grote Loch Indaal, bevatten brak water.
Loch Gorm is een jonge expressie van Kilchoman zonder leeftijdsvermelding. De whisky heeft in Oloroso sherry vaten gerijpt wat de drank zoete en kruidige smaken geeft. De sherryvaten komen bij de toonaangevende bodega José Miguel Martin vandaan. Wanneer je een glas Loch Gorm inschenkt, kun je geuren en smaken zoals pure chocolade, donker fruit, turfrook en bruine suiker verwachten.

POPULAIR NIEUWS