Kilchoman Loch Gorm 2023 editie onthuld

Nieuws
donderdag, 16 maart 2023 om 17:00
kilchoman loch lomond
Kilchoman komt elk jaar met een speciale editie van haar whisky. De Kilchoman Loch Gorm editie. De editie van dit jaar is onlangs onthuld en belooft flink peated te zijn.
Loch Gorm is vernoemd naar het meer dat vlakbij de distilleerderij ligt. Het is het grootste zoetwatermeer van Islay en grenst precies aan de Kilchoman distilleerderij. En niet alleen de naam van de whisky komt van het meer. Ook de donkere en troebele kleur van de drank is geïnspireerd door het meer. Voor deze release is dat niet anders, maar toch is er iets unieks aan de Kilchoman Loch Gorm 2023 release. Deze editie is namelijk gekozen door Anthony en Robin van Kilchoman Distillery. Zij selecteerden de 22 vaten voor de whisky. Acht daarvan zijn al in 2013 gedistilleerd, acht zijn in 2015 begonnen met hun rijping en de zes overige vaten zijn in 2014 het vat in gegaan.
Elk vat is gekozen vanwege zijn unieke smaakprofiel dat bij de andere 21 vaten moest passen. Het geheel is uiteindelijk afgemaakt in oloroso sherryvaten. Uiteindelijk hebben Anthony en Robin een gebalanceerd karakter weten te creëren voor Kilchoman Loch Gorm 2023.
Anthony Wills, oprichter van Kilchoman, is blij met de release. Hij meldt er het volgende over: ‘De oloroso rijping van Loch Gorm domineert niet, maar werkt in harmonie met het natuurlijke karakter van Kilchoman.’

Kilchoman Loch Gorm Tasting notes

Ook wat betreft smaak is Wills helemaal tevreden over de nieuwe whisky:
‘De 2023 release heeft een fantastisch smaakspectrum, van rijke kruiden en gemacereerde perziken tot frisse citrus, gember, sinaasappelschil en golven van zoute turfrook.’
De volledige tasting notes van Kilchoman Loch Gorm zijn als volgt:
Neus: Hints van cacao en leer, zwarte kers en een rooksmaak
Smaak: Geroosterde hazelnoten, pure chocolade en geroosterd fruit in het begin, later een lichte asachtige rooksmaak
Afdronk: Gebalanceerd en lang, met een frisse Islay smaak
De whisky komt in een oplage van 18.000 flessen uit en moet wereldwijd beschikbaar komen. De voorraad zal met deze oplage wel gelimiteerd zijn, dus als je van Kilchoman Loch Gorm 2023 een fles wil, moet je er snel bij zijn.

POPULAIR NIEUWS