De liefde voor de whisky hield de Dutch Whiskyteers letterlijk in leven

Interviews
maandag, 16 januari 2023 om 11:00
lisette
‘Wij staan nu alweer te springen, want 21 januari mogen we naar het eerste whiskyfestival.’ De Dutch whiskyteers, bestaande uit Peter (63) en Lisette (55), kunnen duidelijk niet wachten op de start van het whiskyfestivalseizoen. De liefde voor de godendrank houdt ze op de been en maakt het leven mooier.
Toen Peter en Lisette elkaar nog niet kenden, waren ze allebei een beetje klaar met het leven of misschien was het leven klaar met hen. Er rustte een zware last op hun schouders. Peter was mantelverzorger geweest voor zijn moeder met wie hij altijd erg close was en had een gat in zijn hart toen zij overleed. Wat had het leven nog voor zin? Lisette op haar beurt kon niet meer goed omgaan met de negatieve reacties in haar omgeving. De opvoeding van twee autistische kinderen was niet altijd makkelijk en vaak kon ze alleen maar rekenen op veroordelende familieleden. Wie begreep haar nog?

Uit het leven stappen

‘Ik zat op een avond thuis met een fles whisky op tafel. Het was gewoon een kwestie van leegdrinken. Ik dacht van mij hoeft het allemaal niet meer.’ Maar voor dat ze die fles leegdronk, zat ze ondertussen op Facebook, waar ze bij toeval Peter leerde kennen. Hij kon Lisette uit haar hoofd praten om die avond uit het leven te stappen. Niet lang daarna spraken ze af om samen naar een whiskyfestival te gaan. Aansluitend op dat festival hebben een lange avond met elkaar gepraat, over hoe zwaar het leven was. Die gesprekken zorgde voor een klik en connectie voor het leven was geboren. '`Peter zei tegen me, er is zoveel moois in de wereld. En die woorden heb ik weer tegen hem gezegd. Er heeft een engeltje boven ons gehangen,' legt Lisette uit. Allebei zijn ze er heilig van overtuigd dat ze bij elkaar gebracht zijn door Peters overleden moeder en Lisette's vader die al eerder aar de eeuwige jachtvelden was vertrokken.
Peter en Lisette zijn geen romantisch duo, nooit geweest ook. Lisette is namelijk getrouwd. Peter beschouwde Lisette meteen als zijn maatje voor het leven, maar kreeg veel hobbels op zijn weg om te overbruggen. Hij is namelijk zwaar gereformeerd opgevoed. ‘Ik ben een getrouwde vrouw en In de gereformeerde wereld mag je als man niet met een getrouwde vrouw omgaan. Daarom heeft zijn familie hem links laten liggen. Dat doet zeer,’ blikt Lisette terug.

Beiden hebben inmiddels de spreekwoordelijke schijt aan hun familie. Ze genieten van het leven en het liefst gaan ze samen naar whiskyfestivals.

Grote whiskyverzameling

Peter is al jarenlang een whiskyverzamelaar. Hij had op een gegeven moment meer dan driehonderd flessen in bezit. Vroeger werkte hij als drukker en mede dankzij de vele overuren die hij maakte, verdiende hij flink wat geld. ‘Ik had maandelijks een budget van driehonderd euro over voor whisky. Ik kocht in die periode echt veel flessen. Ik had bijvoorbeeld, Port Ellen, Brora en Karuizawa uit Japan. Toen waren die whiskyflessen nog betaalbaar.’
Wat vooral opvalt, is hoe hij toen al graag whisky met anderen deelde. Het gaat hem niet om de waarde van de flessen en hij is ook niet een persoon die whiskyflessen koopt als investeringsmiddel. ‘Ik heb genoeg whiskyflessen weggegeven. Er zat een Glenfiddich Snow Phoenix bij, die heb ik aan Lisette gegeven. ‘Meteen deelt hij dan wat van zijn whiskykennis. ‘Dat is al heel wat jaartjes geleden. Er was sneeuw door het dak gegaan en een warehouse was ingestort. Toen hebben ze (Glenfiddich, red.) die vaten, die daar open en bloot lagen, de naam Snow Phoenix gegeven.’
Op een gegeven moment kwam er een punt dat Peter met zijn eigen flessen naar whiskyfestivals ging. Hij nam samen met Lisette zijn hele whiskycollectie mee en dan konden mensen tegen betaling wat proeven. Het draaide daarbij niet om geld verdienen maar om quitte te draaien.

Pijnlijk

Dat ging even goed, maar op een gegeven moment waren Peter en Lisette niet meer welkom op festivals. Door standhouders werden ze achter in de rij geplaatst, want ze zouden eendagsvliegen zijn. Een pijnlijke ervaring voor het duo dat nooit geld wilde verdienen, maar het plezier uit het leven haalde door naar whiskyfestivals te gaan. Ook steekt het dat ze lange tijd niet helemaal serieus genomen werden door de whisky-industrie. Maar Lisette kwam, zag en overwon. De drang om samen met Peter naar de whiskyfestivals te gaan was zo groot dat ze vijf jaar geleden bedacht om samen de Dutch Whiskyteers op te richten. Dat bleek een gouden zet te zijn.

Oprichting stichting

Sinds een jaar is Dutch Whiskyteers omgedoopt tot een stichting. Nu vertegenwoordigt het duo de Nederlandse distilleerderijen. De Nederlandse whiskymarkt groeit hard. Het is de missie van Peter en Lisette om het prachtige Nederlandse drankje van zoveel mogelijk distilleerderijen in de markt te zetten en mensen te enthousiasmeren. Daarom staan ze het hele jaar door op whiskyfestivals met divers Nederlandse whisky’s en new make spirits. Zij hebben zin en tijd om het land af te reizen, terwijl veel Nederlandse distilleerderijen niet voortdurend zelf aanwezig kunnen zijn. En waar is de interesse voor (nieuwe) whisky groter dan op een whiskyfestival? Win-win dus.
Nu vertegenwoordigt de Dutch Whiskyteers Dubhghlas distillery uit Zwartsluis, Drumlin Distillery uit Havelte, Distilleerderij de Blauwvinger uit Zwolle, De Kleine Distilleerderij uit Zeewolde , DelRey distillery uit Hengelo, Vossenberg distillery uit de Groeve, Bossche Stokers uit Den Bosch en sinds afgelopen weekend ook de Firma Santing.

Van uitgekotst naar onmisbaar zijn

Ze mogen trots zijn op zichzelf, want het is een beetje het verhaal van: uitgekotst worden naar onmisbaar zijn. ‘Van de organisator van het whiskyfestival in Groningen kregen we te horen dat we een gat in de markt zijn,’ glundert Lisette. ‘We worden nu gevraagd om aanwezig te zijn op stands.’
Als Peter en Lisette gevraagd worden, gaat het hele pak aan. Allebei dragen ze een kilt en zien ze er zo Schots mogelijk uit. Dan mag de pret beginnen.

Zin in de toekomst

‘In Groningen gaan we een silent tasting geven. De bezoekers krijgen een koptelefoon op en dan krijgen ze tekst en uitleg erbij.’. Voor het tweetal is het een nieuwe stap in hun whiskycarrière.

Peter en Lisette hebben er dan ook echt zin in. 'Blijven doorgaan tot de laatste druppel is geschonken,' sluit Lisette het gesprek af. Slàinte Mhath! 
Favoriete whisky: De eerste volgende ('deze uitspraak heeft hij van ons!')
Aantal glaasjes whisky per week: 'Thuis niets, meestal laatste zondag van de maand.' - Peter
Leukste fles whisky in bezit: Waarschijnlijk iets van Kilchoman of Old Pulteny. 
Duurste whisky ooit gedronken: Karuizawa, vintage 1988 - Peter
Whiskyland om in de gaten te houden: Nederland - Peter
Whisky die je zelf had willen bedenken: 'We hebben een eigen vaatje, maar mogen we niet op de markt brengen' - Lisette

Prijsvraag

Wist je dat Peter inmiddels zelf een kaart heeft gemaakt met daarop alle Nederlandse distilleerderijen? Heel gaaf. Die kaart kun je binnenkort bij ons winnen. Dus houd Whisky Monkeys in de gaten! Meer weten over whisky's? Bol.com verkoopt heel wat gave whiskyboeken

Meer uit je whisky passie halen?

Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen:

  • Regelmatig vind je mooie travel exclusives bij Topdrinks.
  • Ook Gall heeft regelmatig mooie whisky’s in de aanbieding.
  • Zoek je een leuk hotel tijdens een festival? Kijk dan eens bij Booking.com.
  • De mooiste Glencairn producten vind je bij bol.
  • Lezen over whisky? Bij bol vind je allerlei whiskyboeken.
  • Een unieke whiskyquiz of keycord zijn nooit verkeerd.
  • POPULAIR NIEUWS